Co jadają województwa?

Podobno Polacy są narodem zakochanym w tradycyjnym jedzeniu. Popularna sieć hurtowni zbadała preferencje kulinarne mieszkańców województw. Czy rzeczywiście tak bardzo kochamy bigos, schabowy i golonkę?

Opublikowany 20 sierpnia przez sieć MAKRO Cash & Carry raport, prześwietlił kulinarne preferencje mieszkańców poszczególnych regionów. Oto jego wyniki (w multimediach dostępne szczegółowe wyniki raportu):

Północ

Jak pokazuje raport MAKRO Cash & Carry, mieszkańcy północnych województw są wierni polskiej kuchni. Jak wynika z raportu MAKRO Cash & Carry,  największym zainteresowaniem cieszą się restauracje z naszą tradycyjną kuchnią, ale na popularności zyskują także dania  bardziej egzotyczne. Co trzeci mieszkaniec tego regionu lubi jadać w lokalach z kuchnią chińską.

Popularne w tym regionie są również restauracje z kuchnią włoską, w których jada co czwarty badany. Co ciekawe respondenci z regionu północnego w ogóle nie gustują w kuchni amerykańskiej, której nie wybrał żaden z badanych.

Mieszkańcy województwa pomorskiego oraz zachodniopomorskiego lubią jadać obiad poza domem głównie z powodu wygody oraz oszczędności czasu. Częstym powodem chodzenia do restauracji jest również chęć spotkania ze znajomymi. Wskazywał na to co czwarty badany.

Południe

Także Polacy mieszkający na południu Polski stawiają na potrawy, które gotowały kiedyś ich babki i matki. Poza tradycyjnymi specjałami, dużym zainteresowaniem cieszą się również proste dania włoskie oraz potrawy typowe dla kuchni amerykańskiej tj: hamburgery i hot dogi. Mieszkańcy województw południowych, nie przepadają jednak za egzotycznymi smakami.

Jak pokazuje raport MAKRO Cash & Carry, mieszkańcy województwa małopolskiego, dolnośląskiego, śląskiego oraz opolskiego jedzą poza domem ze względów towarzyskich oraz z braku czasu na domowe gotowanie.

Wschód

Miłość do rodzimych przysmaków deklaruje także Polska wschodnia. Poza bigosem czy golonką, dużym zainteresowaniem w tym regionie cieszą się włoskie specjały.

- Popularność kuchni włoskiej w Polsce, wynika przede wszystkim z masowego rozkwitu różnego rodzaju pizzerii. Polacy kojarzą kuchnię włoską głównie z popularną pizzą i prostymi daniami z makaronu - podsumowuje Grzegorz Kazubski,  kucharz i Menedżer Centrum HoReCa MAKRO.

Dla mieszkańców województwa lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego oraz warmińsko-mazurskiego  restauracja jest głównie miejscem spotkań ze znajomymi. Przy wyborze restauracji zdecydowanie najważniejszym czynnikiem dla respondentów są  ceny.

Zachód

Zachód swoimi kulinarnymi preferencjami niewiele odstaje od Wschodu. Mieszkańcy województw zachodnich lubia jeść to, co polskie. Nie przepadają za egzotycznymi daniami, od czasu do czasu sięgają po włoskie specjały.

Jak pokazują badania, mieszkańcy województwa kujawsko – pomorskiego, lubuskiego oraz wielkopolskiego lubią jadać obiad poza domem. Jest to uwarunkowane nie tylko wygodą i oszczędnością czasu, ale również niechęcią do samodzielnego przygotowywania posiłków.

 

 









 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (2)ZOBACZ WSZYSTKIE

To proste. Polacy jedzą bigos i golonkę bo są najtańsze i nawet na schabowego nie wszystkich stać. Dlaczego zaś w portalu nie napisano, że Polacy jedzą mało ryb ? Ano dlatego, by nie wspomnieć, że Polaków nie stać nawet na ryby, bo są najdroższe w europie. Droższe nawet od szynki. Dlatego, mało czyt...am niniejszy portal gdyż lukruje Polską biedę i władze. rozwiń

niedożywiony, 2010-08-25 21:19:01 odpowiedz

Zachód i Północ najbardziej nowocześni!

Max, 2010-08-24 21:51:28 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE