• PARTNERZY PORTALU

Dziedzictwo kulinarne sposobem na promocję?

Andruty, czyli słodkawe, cienkie wafle wypiekane w Kaliszu od początku XIX w. będą jednym ze znaków rozpoznawczych nowego szlaku turystycznego. Starostwo powiatowe w Kaliszu chce kusić turystów nie tylko zabytkami, ale i pysznym, tradycyjnym jedzeniem.
Dziedzictwo kulinarne sposobem na promocję?
Nowy szlak po smakach regionu ma być kulinarną inspiracją dla turystów (fot. 3oki/wikipedia/CC BY-SA 3.0 pl)

Nowy szlak po smakach regionu ma być kulinarną inspiracją dla turystów. W projekt zaangażowało się już kilkanaście podmiotów, w tym lokalni restauratorzy, producenci żywności ekologicznej oraz właściciele pobliskich dworków i pałacyków.

„Do serc turystów chcemy trafiać także przez żołądek” – podkreśliła w rozmowie z PAP Wioletta Przybylska ze starostwa powiatowego w Kaliszu. Dodała, że Szlak Kulinarny Ziemi Kaliskiej ma być nie tylko alternatywą dla tradycyjnych tras turystycznych, ale także ich uzupełnieniem.

Znakiem rozpoznawczym nowego szlaku kulinarnego mają być kaliskie andruty, które od kilku lat są na liście regionalnych produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym.

„Andruty już teraz są naszym produktem sztandarowym, którym częstujemy wszystkich gości, ale tę ofertę kulinarną chcemy też rozszerzyć. Kiedy Szlak Kulinarny Ziemi Kaliskiej ruszy oficjalnie, na stronie starostwa pojawi się cała nowa mapa kulinarna regionu” – powiedziała Przybylska.

Restauracje, które chciałby się włączyć do tworzenia szlaku i zaproponować turystom swoją wyjątkową, regionalną potrawę, mogą zgłosić się do starostwa do połowy lutego. Wtedy, jak mówiła Przybylska, szlak ma zacząć przybierać „realne kształty”.

„Turyści coraz częściej poszukują nowych inspiracji i często odwiedzając jakieś miejsce zależy im też na posmakowaniu regionalnej kuchni i jej produktów. Zabytków nam już niestety więcej nie przybędzie, a to jest ciekawy sposób, by zwrócić uwagę także na wszystkie atrakcje turystyczne, które znajdują się w okolicy” – zaznaczyła.

Dodała, że obecnie największą popularnością wśród osób odwiedzających region cieszy się m.in. Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku, Dworek Marii Dąbrowskiej w Russowie czy zbiornik rekreacyjny Szałe i Murowaniec, gdzie turyści korzystają z wielu atrakcji i sportów wodnych.

Przybylska zaznaczyła, że Szlak Kulinarny Ziemi Kaliskiej jest pierwszym etapem projektu „Odpocznij na Ziemi Kaliskiej w Krainie Nocy i Dni”. Kolejnym krokiem ma być utworzenie Szlaku Kościołów Drewnianych, a następnie, pod patronatem starostwa ma powstać konsorcjum, czyli dobrowolne i nieformalne zrzeszenie podmiotów zajmujących się rozwojem oraz promocją turystyki na terenie powiatu.

„Propozycja ta zostanie zgłoszona do urzędu marszałkowskiego jako produkt turystyki wiejskiej oraz do Wielkopolskiej Organizacji Turystycznej i ministerstwa sportu i turystyki. Obecnie trwają prace na opracowaniem wspólnej oferty” – tłumaczyła.

Efektem prac ma być utworzenie Rady Programowej przy starostwie w Kaliszu, która będzie czuwała nad kierunkami rozwoju turystyki na terenie ziemi kaliskiej.

„Powstać ma także specjalna aplikacja na smartfony informująca turystów o najciekawszych miejscach, noclegach i smakach regionu, które można poznać w okolicy najstarszego miasta Polski. Trwają też prace nad ustaleniem oferty poszczególnych podmiotów, abyśmy mogli ją wydać we wspólnym folderze i promować również w internecie” – mówiła.

Powiat kaliski, usytuowany w południowo-wschodniej części województwa wielkopolskiego zamieszkuje ponad 80 tys. mieszkańców. Przez ziemię kaliską przebiegają dwa odcinki dróg krajowych: Bydgoszcz-Ostrów Wielkopolski oraz Poznań-Sieradz

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE