Fasola z orzełkiem dobra na obiad, a kukiełka podegrodzka dla chrześniaka

Kukiełka podegrodzka oraz fasola z orzełkiem to małopolskie przysmaki, które czekają na ostateczną decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wpisaniu ich na listę produktów tradycyjnych. Dołączą do 37 wyrobów z Małopolski, które już na niej są.
Fasola z orzełkiem dobra na obiad, a kukiełka podegrodzka dla chrześniaka

Fasola z orzełkiem, nazywana też fasolą niepodległości, jest biała, z ciemnym wiśniowo-czerwonym znamieniem wokół znaczka, kształtem przypominającym orła piastowskiego. Ma długą historię. Według przekazów trafiła na Sądecczyznę z dawnych kresów wschodnich. W okresie zaborów traktowano ją jak symbol patriotyczny.

Ma takie same zastosowanie w kuchni jak pozostałe odmiany fasoli. Atutem jest niezwykle delikatna skórka.

Zaborcy represjonowali tych, którzy ją uprawiali, dlatego sadzono ją w tajemnicy, wśród ziemniaków. W ten sposób przetrwała do czasów niepodległości.

Podegrodzki przysmak to podłużna pięknie ukształtowana, wysoka plecionka z drożdżowego ciasta, ozdobiona z wierzchu plecionymi warkoczami ciasta.

Kukiełka jest tradycyjnym wypiekiem związanym z jednym z ciekawszych zwyczajów lachowskich, zwanych wiązowinami. Była prezentem dla nowo narodzonego dziecka. W tydzień po chrzcie rodzice chrzestni przesyłali ją do domu chrześniaka. Piekła ją zazwyczaj matka chrzestna.

Drożdżowa bułka zaskakuje rozmiarami. Do wypieczenia jej potrzeba 15 dag drożdży, 8 kg mąki, 20 jaj, prawie 1 kg cukru i odrobinę szafranu.

W kolejce po wpis na listę produktów tradycyjnych czekają kolejne smakołyki: chleb męciński, syropy owocowe oraz sułkowicka chrzanówka (krzonówka). Prawo do wpisu mają produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.