Folklor i tradycyjne smakołyki

W podopolskim bierkowickim skansenie już po raz szósty zorganizowano Festiwal Folklorystyczny, który – mimo deszczu – zgromadził wielu Opolan i gości spoza regionu.
Folklor i tradycyjne smakołyki
Muzeum Wsi Opolskiej zaprosiło gości 31 lipca na występy zespołów folklorystycznych, pokazy i prezentacje twórców ludowych oraz na pokazy wyrobu i degustacje tradycyjnych potraw. Można było więc zobaczyć, jak piecze się praszkowski chleb mleczny, jak przygotować gołąbki z kaszą gryczaną, jak zagnieść najlepsze śląskie kluski czy też  jak zdobi się tradycyjne opolskie kroszonki. Na scenie zaś były tańce i ludowe przyśpiewki, do których chętnie dołączali się widzowie.

Podczas festiwalu rozstrzygnięto regionalny finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.  
Prezentowane potrawy i produkty walczyły o nominację do „Perły” – ogólnopolskiej nagrody przyznawanej co roku przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku zostanie ona  wręczona podczas wrześniowych targów Polagra Food w Poznaniu. O „Perłę” będą walczyć: olej głubczycki, anyżki Urszuli Surzykiewicz i cwaniak karłowicki.

Wśród nagradzanych przez kapitułę konkursu są zawsze produkty charakterystyczne dla danego regionu – opolscy jurorzy mogli wybierać spośród  38 produktów, a były wśród nich m.in. rolady nadziewane kiszoną kapustą, pierogi, gołąbki, miody oraz wiele innych smakowitości.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE