Klaster spożywczy rozpoczyna działalność

W Opolu podczas III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej zawiązał się klaster spożywczy. Na razie zrzesza dziewięć dużych przedsiębiorstw działających na Opolszczyźnie.
Klaster spożywczy rozpoczyna działalność

Branża spożywcza, bardzo silna w regionie jest jedną z czterech, na rozwój której stawia województwo opolskie. Działają tu międzynarodowe koncerny, które liczą się na świecie.

„Z pięciu największych firm z branży spożywczej na świecie według miesięcznika Forbes, aż trzy działają w województwie opolskim" - wylicza kierownik Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów w Opolu. Sławomir Janecki. To Danone, Nestle i Mondelez.

Do inauguracji działalności klastra spożywczego doszło podczas odbywającego się we wtorek w Opolu III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej. Przedstawicielom dziewięciu firm, które przystąpiły do klastra wręczono certyfikaty. Są to m.in. Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów, Good Mills ze Straduni, Ustronianka z Białej, Mondelez ze Skarbimierza, Nestle z Namysłowa, Nutricia działająca w ramach grupy Danone i Pasta Food Company z Opola.

Partnerami firm skupionych w klastrze będą Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, Politechnika. Opolska, Uniwersytet Opolski, miasto Opole, Opolski Park Naukowo-Technologiczny, a także Klub 150, który zrzesza największe i najbardziej dynamiczne opolskie przedsiębiorstwa. „Firmy z branży spożywczej nie zawsze muszą ze sobą konkurować. Mogą się wiele od siebie nauczyć" - powiedział dyrektor opolskiego zakładu Nutricia Danone Andrzej Drosik.

Jednym z głównych problemów, z jakimi borykają się firmy z branży spożywczej na Opolszczyźnie i który chciałyby wspólnie rozwiązać jest dostosowanie działania szkolnictwa zawodowego do ich potrzeb. „To, co jest dla nas ważne, to to, by przyszli pracownicy przychodzili do nas z podstawami wiedzy. Reszty my ich nauczymy" - dodał Drosik.

„Branża spożywcza jest kluczowa zarówno dla regionu, jak i dla Opola. Mam nadzieje, że do klastra, do tych dużych firm, dołączą również małe i średnie przedsiębiorstwa. Chcemy zapewnić im jak najlepsze warunki rozwoju" - stwierdził naczelnik wydziału inwestycji i gospodarki Urzędu Miasta w Opolu Maciej Wujec.

Jarosław Mamala, prezes Parku Naukowo-Technologicznego zaoferował firmom spożywczym możliwość prowadzenia badań w laboratoriach OPN-T.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.