Kulinarna Wielkopolska

Do dwudziestu wzrośnie liczba podmiotów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Kulinarna Wielkopolska


Kolejnych pięć certyfikatów członkowskich z podpisami Marszałka Województwa Wielkopolskiego – Regionalnego Właściciela Licencji oraz Koordynatorów Europejskich, a także emaliowane tabliczki z logo Sieci wręczy Arkadiusz Błochowiak, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego podczas uroczystości, która odbędzie się we wtorek (30 marca) o godz. 11.00 w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim.

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest koncepcją promującą i wzmacniającą znaczenie regionalnej żywności i ułatwiającą turystom dostęp do lokalnych specjałów. Sieć skupia wiele regionów z całej Europy, w tym od 2008 roku także Wielkopolskę. Ambicją europejskiej sieci jest ułatwienie konsumentom dostępu do lokalnych potraw oraz zrzeszenie producentów żywności i restauratorów, którzy dbają o regionalny charakter swoich produktów.

Nowymi podmiotami, które zostały przyjęte do Sieci są:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL z Nowego Tomyśla
- Beata i Wojciech Walkowiak, Pakosław, Powiat Rawicki
- Dwór Myśliwski „Ustronie” z Łęki Opatowskiej w Powiecie Gostyńskim
- Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna i Tomasz Rembowscy z Żukowa w Powiecie Obornickim
- „SEMKO” Specjalistyczne Gospodarstwo Nasienne i Przetwórcze Krystyna Just ze Śmiłowa w Powiecie Szamotulskim

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to organizacja, która ma na celu promocję tradycyjnych metod produkcji oraz podniesienie jakości oferowanych produktów. Dzięki charakterystycznemu logo turystom łatwiej będzie rozpoznać sklepy czy restauracje oferujące regionalne wyroby o wysokim standardzie. Producenci zrzeszeni w Sieci zyskują z kolei prestiż, ponieważ logo jest gwarancją wysokiej jakości oferowanych przez nich produktów.

Szczegółowe informacje na temat Sieci znajdują się na stronie: http://www.culinary-heritage.com
  Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE