Marszałek nagrodził najlepsze produkty regionalne

I w tym roku mazowieccy wytwórcy indywidualni i producenci produktów żywnościowych nie zawiedli smakoszy, którzy byli gośćmi dzisiejszej gali konkursu o „Laur Marszałka" za 2013 r.
Marszałek nagrodził najlepsze produkty regionalne

W Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich popisowych wyrobów. Nagrody zwycięzcom wręczał marszałek Adam Struzik.

W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. W tym roku do konkursu zgłoszono 85 produktów. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało 7 wyróżnień. Każdy ze zwycięzców otrzymał grawerton i wybraną nagrodę rzeczową - np. piekarnik do chleba, podkaszarkę, prasę do owoców.

- Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty - często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców - powiedziałmarszałek Adam Struzik.

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach - producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE