Muzeum Browaru w Żywcu przyciąga turystów

• Blisko 900 tys. osób zwiedziło Muzeum Browaru w Żywcu w ciągu 10 lat istnienia.
• W 2018 r. placówka spodziewa się milionowego gościa - powiedziała dyrektor muzeum Lidia Dadej.
• Muzeum zostało zmodernizowane; jest teraz bardziej multimedialne i interaktywne.
Muzeum Browaru w Żywcu przyciąga turystów
Muzeum w Żywcu powstało w starych piwnicach browaru, w których niegdyś istniała leżakownia (fot. muzeumbrowaru.pl/)

"Każdego roku odwiedza nas ok. 90 tys. osób. Niektórzy wracają wiele razy. Z myślą o nich odświeżyliśmy ekspozycję, by była ciekawsza i nowocześniejsza. Czy nam się to udało, to ocenią zwiedzający, ale pierwsze sygnały są takie, że Muzeum się bardzo podoba. (…) Idąc z duchem czasu postanowiliśmy, że będzie ono bardziej multimedialne i interaktywne. Zwiedzający mogą m.in. lepiej poznać rodzinę Habsburgów, która założyła browar" - mówiła Dadej.

Zdaniem burmistrza Żywca Muzeum jest ważnym elementem na turystycznej mapie miasta. "Turyści wiedzą z czego miasto jest najbardziej znane i dlatego odwiedzają Muzeum Browaru. Potem jadą tam, gdzie żyli Habsburgowie, którzy założyli browar. Zwiedzają zamek i park, a także konkatedrę. Idą też na miejski rynek. Ten szlak pokazuje Żywiec nie tylko przez pryzmat piwa, ale także poprzez przywiązanie do tradycji i historii" - powiedział.

Muzeum w Żywcu powstało w starych piwnicach browaru, w których niegdyś istniała leżakownia. Otwarte zostało we wrześniu 2006 r. W salach o łącznej powierzchni ponad 1,6 tys. m kw. zgromadzono setki eksponatów, obrazujących historię browaru w Żywcu na przestrzeni 160 lat istnienia. Są w nim m.in. historyczne sprzęty wykorzystywane przy ważeniu piwa, szkło - butelki i kufle, a także dawne reklamy. Wewnątrz zobaczyć można m.in. odwzorowaną żywiecką ulicę z galicyjskich czasów, karczmę z "multimedialnym" barmanem opowiadającym o zaletach piw, a także wnętrze ekskluzywnego bufetu z lat 30. XX w.

Muzeum Browaru w Żywcu jest częścią Szlaku Zabytków Techniki Śląska oraz Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego.

Browar w Żywcu został założony w połowie XIX w. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Zakład zbudowano w podżywieckiej wiosce na gruncie zwanym Pawlusiem. Kamień węgielny pod budowę Browaru został położony 16 czerwca 1852 r., a budowa została zakończona pięć lat później. Za datę założenia żywieckiego Browaru przyjmuje się jednak rok 1856, kiedy to dokonano rejestracji, a także uwarzono i sprzedano pierwsze hektolitry piwa. Obecnie browar należy do koncernu Heineken.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (1)ZOBACZ WSZYSTKIE

Do Heinekena należy i smakuje jak przemysłowe piwsko.

Tomek, 2017-01-11 21:57:51 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE