Nagrody za regionalne skarby okolic Tarnowa

  • GK/powiat.tarnow.pl
  • 26-07-2011
  • drukuj
Rozstrzygnięto konkurs „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej”. Zgłosiło się do niego siedemnastu producentów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych powiatu tarnowskiego.
Nagrody za regionalne skarby okolic Tarnowa
Wręczenie nagród odbędzie się w sierpniu podczas dożynek w Ryglicach. – W powiecie tarnowskim jest spory potencjał. Nie brakuje gospodarstw agroturystycznych na wysokim poziomie. Mamy także bardzo ciekawe wyroby regionalne, które chcemy promować za pomocą takich właśnie przedsięwzięć – powiedział wicestarosta Mirosław Banach.

Zdaniem Pawła Augustyna, etatowego członka Zarządu Powiatu Tarnowskiego rozwój agroturystyki oraz regionalnych produktów blokują bariery prawne.

– Rolnicy nie mogą sprzedawać produktów wytwarzanych w swoich gospodarstwach. Nie wpływa to dobrze na podnoszenie poziomu ich usług – przekonuje.

W kategorii produkt turystyczny – agroturystyka I miejsce zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne SPA „Odnowa” Agnieszki Leszczyńskiej z Biadolin Radłowskich.

W kategorii produkt żywnościowy – danie regionalne, za „Sarninę po szlachecku”, zwyciężył Kazimierz Łątka z Galicyjskiego Gospodarstwa Agroturystycznego „U KAZIKA” z Ciężkowic.

W kategorii produkt żywnościowy – napój regionalny pierwsze miejsce, za wino białe półwytrawne „Solaris 2010”, zdobył Mariusz Chryk z winnicy „Zawisza” w Brzozowej.

W kategorii produkt żywnościowy – produkt regionalny pierwsze miejsce dostało Gospodarstwo Agroturystyczne „Wimika” Jolanty i Mariusza Kramarczyk z Kowalowej za „Prołziok – nierówny placek” oraz Paweł Czaja z Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic za „Masło Rzuchowskie”.

Poza konkursem wyróżniono Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za danie regionalne „Śuspaj”.
Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.