Nowe firmy w sieci dziedzictwa kulinarnego w świętokrzyskim

Pięciu nowych producentów, restauratorów i handlowców zostało w środę przyjętych do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie - poinformowała rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Iwona Sinkiewicz-Potaczała.
Nowe firmy w sieci dziedzictwa kulinarnego w świętokrzyskim

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach.

"Sieć promuje w ten sposób turystykę kulinarną, co pomaga funkcjonować małym przedsiębiorstwom, związanym z sektorem żywności, takim jak gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy i restauracje, serwujące dania regionalne" - tłumaczyła Sinkiewicz-Potaczała.

Decyzją zarządu województwa świętokrzyskiego, do regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego dołączyły: hotel i restauracja "Dworek Korytków", restauracja i motel "Kamyk" z Rudy Malenieckiej i kielecki sklep ze zdrową żywnością "Źródło Smaków".

W sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego znalazły się także Zakłady Mięsne "WiR" z Łopuszna, produkujące wędliny pod nazwą "Świętokrzyskie specjały". Są wśród nich kiełbasy, szynki i pasztety, wytwarzane w tradycyjny sposób, bez wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników.

Do sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego, dołączyła też spółka "Sad Sandomierski" skupiająca sadowników. Firma zajmuje się m.in. produkcją naturalnego soku jabłkowego, który nie zawiera dodatków wody, cukrów, konserwantów i barwników.

Świętokrzyska sieć dziedzictwa kulinarnego obejmuje od środy już 72 podmioty - firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.

Produkty rekomendowane wpisem do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, będzie można kupić - a wcześniej także skosztować - w sobotę w Kielcach, podczas Jarmarku Świątecznego. Będą wśród nich: tradycyjne wędliny, wyroby z dziczyzny, pieczywo na zakwasie, dżemy i konfitury, przetwory z warzyw, miody, domowe soki, owoce i lokalne wino.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE