PARTNER PORTALU
  • BGK

Nowe firmy w sieci dziedzictwa kulinarnego w świętokrzyskim

  • PAP    11 grudnia 2013 - 17:50
Nowe firmy w sieci dziedzictwa kulinarnego w świętokrzyskim

Pięciu nowych producentów, restauratorów i handlowców zostało w środę przyjętych do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie - poinformowała rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Iwona Sinkiewicz-Potaczała.




Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach.

"Sieć promuje w ten sposób turystykę kulinarną, co pomaga funkcjonować małym przedsiębiorstwom, związanym z sektorem żywności, takim jak gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy i restauracje, serwujące dania regionalne" - tłumaczyła Sinkiewicz-Potaczała.

Decyzją zarządu województwa świętokrzyskiego, do regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego dołączyły: hotel i restauracja "Dworek Korytków", restauracja i motel "Kamyk" z Rudy Malenieckiej i kielecki sklep ze zdrową żywnością "Źródło Smaków".

W sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego znalazły się także Zakłady Mięsne "WiR" z Łopuszna, produkujące wędliny pod nazwą "Świętokrzyskie specjały". Są wśród nich kiełbasy, szynki i pasztety, wytwarzane w tradycyjny sposób, bez wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników.

Do sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego, dołączyła też spółka "Sad Sandomierski" skupiająca sadowników. Firma zajmuje się m.in. produkcją naturalnego soku jabłkowego, który nie zawiera dodatków wody, cukrów, konserwantów i barwników.

Świętokrzyska sieć dziedzictwa kulinarnego obejmuje od środy już 72 podmioty - firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.

Produkty rekomendowane wpisem do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, będzie można kupić - a wcześniej także skosztować - w sobotę w Kielcach, podczas Jarmarku Świątecznego. Będą wśród nich: tradycyjne wędliny, wyroby z dziczyzny, pieczywo na zakwasie, dżemy i konfitury, przetwory z warzyw, miody, domowe soki, owoce i lokalne wino.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.