Nowe małopolskie przysmaki

Kołacz jurajski i kukiełka lisiecka, wódki zdrowotne jarzębinka i jarzębiak izdebnicki będą nowymi produktami tradycyjnymi. Czekają na decyzję ministra rolnictwa.
Nowe małopolskie przysmaki

Kołacz jurajski to ciasto drożdżowe na masełku i śmietanie, z dodatkiem białego sera i maku. Był pieczony dwa tygodnie przed weselem.

Kukiełka – bułka o kształcie kukułki ze złożonymi skrzydłami – była pieczywem dla ubogich, namiastką chleba. Śpiewamy o niej w kolędzie „Oj, maluśki, maluśki”.

Do listy produktów tradycyjnych rekomendowane zostały także wódki zdrowotne: jarzębinka i jarzębiak izdebnicki. Stowarzyszenie Gościniec z Lanckorony kontynuuje tradycje fabryki arcyksięcia Reinera. Ważne jest odgoryczenie jarzębiny i blendowanie, czyli mieszanie zalewów. Dla smaku dodaje się daktyle, figi i rodzynki, a do jarzębinki – również cynamon, goździki i syrop cukrowy.

Prawo do wpisu na listę mają produkty wytwarzane od co najmniej 25 lat, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Podstawą rejestracji jest także jakość produktu, związana z historycznie ugruntowanymi przepisami i sposobami przetwarzania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.