Nowe wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych

Pączek opatowski, czosnek wójczański, skalbmierskie ogórki kiszone i szynka z Broniny - to wyroby z Świętokrzyskiego wpisane w 2014 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O rejestrację ubiegają się kolejne trzy produkty.
Nowe wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych
Na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, wytwarzane tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych.

Tomasz Karyś z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach wskazuje, że wpis na listę potwierdza wysoką jakość produktów.

Na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego jest 66 produktów, trwa weryfikacja kolejnych trzech wniosków.

Jak tłumaczył dziennikarzom Karyś, najważniejszym kryterium umożliwiającym ubieganie się o wpis na listę, jest co najmniej 25 letnia tradycja wytwarzania produktu i jego istnienia w lokalnej społeczności.

Producenci oraz przedstawiciele miejscowych stowarzyszeń przygotowując wnioski, przedstawiają m.in. wycinki z artykułami poświęcone produktom z dawnych gazet czy fragmenty książek kucharskich. Przeprowadzają też wywiady etnograficzne z mieszkańcami.

Po weryfikacji wniosków przez urząd marszałkowski, zgłoszenia są przesyłane do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wnioski są potem opiniowane przez zespół działający przy marszałku województwa. Po uzyskaniu pozytywnej opinii trafiają do resortu rolnictwa. Cała procedura - od momentu złożenia wniosku do uzyskania wpisu na listę - trwa ok. trzech miesiące.

We wtorek w Kielcach przedstawiciele władz samorządowych regionu wręczyli producentom wyrobów, które znalazły się na liście w 2014 roku, Laury Tradycji.

Pączek opatowski zarejestrował właściciel rodzinnej cukierni, Edward Szary, który swój zakład w Opatowie otworzył w 1966 r. Jak powiedział dziennikarzom jego syn Jarosław, pączki robione są tradycyjną metodą, a marmoladę ręcznie zawija się w ciasto. Nie zawierają konserwantów i środków spulchniających.

Przysmak z Opatowa jest nadziewany różaną marmoladą, w sezonie letnim uzupełnianą nadzieniem śliwkowym. Pączki są wyrabiane także przez gospodynie z okolicznych miejscowości.

Receptura skalbmierskich ogórków kiszonych pochodzi z 1922 r., ale te produkty były wyrabiane prawdopodobnie już w XIX wieku. Jak powiedziała przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Drożejowic Ewa Wiejacha, dziedziczki z miejscowego dworu, przetwarzały uprawiane w gospodarstwie ogórki, które cieszyły się powodzeniem u polskiego ziemiaństwa i za granicą.

Do kiszenia ogórków miejscowi używają wody z lokalnych zasobów - dawniej był to woda źródlana, dziś - ze studni głębinowych. Gospodarstwa rolne z terenu gminy Skalbmierz dostarczają również wszelkich dodatków potrzebnych do przygotowania produktu: kopru, czosnku i chrzanu.

W Wełeczu k. Buska-Zdroju uprawiany jest czosnek wójczański. Tradycja upraw czosnku przechodzi tu z pokolenia na pokolenie. Jak zapewniała przedstawicielka miejscowych gospodyń, warzywo jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także do sosów, zup i nalewek zdrowotnych.

Uprawie czosnku na tym terenie sprzyjają organiczne gleby, II i III klasy, głównie brunatne. Do podlewania upraw rolnicy wykorzystują wodę z okolicznych stawów.

Szynka z Broniny - miejscowości k. Buska-Zdroju - wytwarzana jest od ok. 30 lat. Jej produkcja jest pracochłonna. Przed pieczeniem jest peklowana przez dwa tygodnie. Należy ją codziennie przewracać w zalewie. Późniejsze pieczenie mięsa trwa od 6 do 8 godzin.

Laurem wyróżniono także producentów, których wyroby wpisano na listę w grudniu 2013 r. Chodzi o: kiełbasę z Pacanowa, której tradycja wyrobu sięga czasów sprzed II wojny światowej, żabieckie gały - rodzaj klusek ziemniaczanych z Powiśla, kaszankę szarbiankę z Sarbii Zwierzynieckiej i suszoną damachę - suszone owoce jednej z najstarszych odmian śliw na Ponidziu.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE