Oto najlepsze gospodarstwa agroturystyczne

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego nagrodził najlepsze gospodarstwa agroturystyczne w regionie w ramach konkursu Zielone Lato. W tegorocznej edycji o nagrody rywalizowało 16 gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów, restauracji i zajazdów.
Oto najlepsze gospodarstwa agroturystyczne

Wręczenie nagród przyznanych w konkursie Agro-Eko-Turystycznym Zielone Lato 2013 odbyło się w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Spośród gospodarstw agroturystycznych najwyżej oceniono Agroturystykę "Uroczysko" w Dylakach, należącą do Iwony i Jana Wajrachów. Drugą nagrodę w tej kategorii przyznano Gospodarstwu Agroturystycznemu Lucyny i Jana Lenartowiczów z Boboluszek; a trzecią - Agroturystyce "Pod Wierzbą" Marii i Romana Pateraków z Konradowa.

W kategorii "Najlepsze usługi agroturystyczne" pierwsze miejsce przypadło Gospodarstwu Agroturystycznemu "Buffalo Ranch" Małgorzaty i Janusza Wrzosków z Dąbrówki Dolnej; drugie - gospodarstwu "Pod Kotwicą" Beaty i Sylwiusza Kubiciel z Kadłuba Wolnego, a trzecie - "Dzikiej Chacie" Ewy i Grzegorza Hajduków ze Staniszczy Małych.

Właściciele agroturystyki "Pod Kotwicą" podkreślili, że tego typu działalność to dobry pomysł na szukanie alternatywnych źródeł dochodów dla rolników. Podali, że w ostatnim roku ich dochody z agroturystyki stanowiły już ok. 60 proc. ogółu dochodów gospodarstwa, które zajmuje się też hodowlą karpia. "Na początku obwialiśmy się, czy uda się ściągnąć wystarczająco dużo turystów na wieś. Okazuje się jednak, że ludzie ciągną do takich miejsc jak nasze, by wypocząć i oderwać od codzienności" - mówili Kubicielowie.

Obecny na rozstrzygnięciu konkursu zastępca dyrektora opolskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Marek Wróbel powiedział, że ARiMR wspiera m.in. projekty związane z agroturystyką. "Ma to służyć dywersyfikacji dochodów w gospodarstwach rolnych, a agroturystyka z definicji jest przypisana właśnie do gospodarstwa rolnego" - wyjaśniał Wróbel.

Zapewnił, że jest zainteresowanie taką działalnością i podał, że ok. 25-30 proc. składanych przez rolników wniosków o wsparcie w związku z różnicowaniem działalności dotyczy właśnie takiego rodzaju usług.

Podczas wtorkowego zakończenia tegorocznej edycji konkursu Zielone Lato przyznano także nagrody za najlepsze pokoje agroturystyczne. Pierwsze miejsce przypadło agroturystyce "U Walczaków" Józefa Walczaka z Gałążczyc; drugie - agroturystyce "Dębowy Las" Elżbiety Bodnar-Cieluch z Dębowca; trzecie "Starej Kuźni" Władysława Wójcika z Głębinowa.

Jury nagrodziło także ośrodki świadczące usługi turystyczne na terenach wiejskich. Najlepsza w tej kategorii okazała się restauracja i hotel "Joanna" z Ligoty Górnej, drugie miejsce przypadło restauracji i pensjonatowi "Złoty Kłos" z Rzędowa, a trzecie - restauracji "Lerch" Naczęsławic.

Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podkreśliła, że każde z odwiedzanych przez konkursową komisję gospodarstw z roku na rok się rozwija, powiększa i uatrakcyjnia swoją ofertę. Te nagrodzone w konkursie prócz noclegów, domowej kuchni i ładnego otoczenia w ofercie mają takie atrakcje jak np. jazdy konne, baseny, sauny czy ścianki wspinaczkowe. "Wiele z nich standardem bije niejeden hotel" - mówiła Wojas.

Z danych Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wynika, że w woj. opolskim działa ponad 100 gospodarstw agroturystycznych. Opolska edycja konkursu Zielone Lato odbyła się po raz 19.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.