Otwarcie małej przetwórni mleka w Radomiu

Mała przetwórnia mleka powstała w radomskim oddziale Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie w ramach działającego tu Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa.
Otwarcie małej przetwórni mleka w Radomiu

Rolnicy, którzy prowadząc swoje gospodarstwa chcą przetwarzać mleko będą mogli zobaczyć jak wygląda linia technologiczna do wyrobu przetworów mlecznych przeznaczona dla małych i średnich gospodarstw. Linia pozwala na produkcję m.in. serów, jogurtów, lodów, śmietany i masła.

W centrum szkoleni są doradcy, nauczyciele i uczniowie szkół rolniczych, a przede wszystkim rolnicy, którzy chcą przetwarzać surowce i produkować żywność, na którą istnieje zapotrzebowanie, głównie na rynku lokalnym.

W uroczystym otwarciu małej przetwórni mleka uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk.

- To jedyna w kraju tego rodzaju mleczarnia wykorzystywana w szkoleniach - podkreślił wiceminister Nalewajk i dodał, że takie inicjatywy są dobrym przykładem rozwoju produkcji i pozwalają naocznie przekonać się czy można podjąć podobną działalność w swoim gospodarstwie.

Tworzenie Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa prowadzone było etapami. W roku 2011 uruchomiono trzy moduły: przetwórstwo zbóż, przetwórstwo owoców i warzyw, w tym produkcja soków naturalnych oraz przetwórstwo mięsa. W ciągu dwóch lat przeszkolono ponad 3600 osób. Ostatnim modułem, który rozpoczął działalność jest właśnie przetwórstwo mleka.

Otwarcie przetwórni mleka poprzedziła dwudniowa konferencja na temat „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość". Konferencję zorganizowano w ramach realizacji projektu „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego".

Wykładowcy z GIJHARS, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, SGGW i CDR mówili na temat nowych standardów jakości żywności, na temat produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w małych zakładach, odpowiedzialności producenta na bezpieczeństwo żywności czy najnowszych trendów w rozwoju rynku żywności.

Uczestnicy mieli także możliwość uczestniczenia w pokazie przerobu mleka połączonym z degustacją produktów. Oglądali również linie produkcyjne do przerobu owoców, mięsa i zbóż.

W konferencji udział brali przetwórcy, przedstawiciele ośrodków naukowych, jednostek doradztwa rolniczego, izb rolniczych, organizacji samorządowych oraz instytucji działających w obszarze bezpieczeństwa i jakości żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.