Palmy, baranki i kraszanki w Grucznie

Po to by ochronić i rozpowszechnić umiejętności związane z wielkanocnymi zwyczajami, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły wspólnie z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich organizuje w Grucznie spotkania z tymi, którzy te umiejętności kultywują. Warsztaty potrwają od 24 do 26 marca.
Palmy, baranki i kraszanki w Grucznie
Niektóre ze zwyczajów wielkanocnych, np. kulinarne, mogą stać się źródłem dochodu dla gospodarstw agroturystycznych, wiejskich lokali gastronomicznych czy lokalnych stowarzyszeń. Z kolei tradycyjne wyroby rękodzielnicze mogą być wizytówką lokalnych rzemieślników.

Czytaj też: Od rolady do oscypka: czyli na szlaku

Niezwykle atrakcyjnym zwyczajem jest wytwarzania palem wielkanocnych. Tym razem, by zademonstrować bogactwo innych regionów, korzystamy z pomocy przyjaciół z Litwy. Pani Janina Norkuniene z Wileńszczyzny i jej koleżanki będą uczyć dzieci i dorosłych wyplatania niezwykłych wileńskich palm wielkanocnych.

Józef Kwaśniewski ze Świecia poprowadzi zajęcia z wytwarzania wielkanocnych baranków maślanych, które od dziesiątków lat jego rodzina sprzedawała na kociewskich targach i jarmarkach. W czasie warsztatów uczestnicy poznają też technikę tworzenia niezwykłych kraszanek wielkanocnych. Zaprezentuje je pochodząca z pogranicza Krajny i Pałuk Dorota Ścibut.

W czasie warsztatów zainauguruje oficjalnie swoją działalność „Gruczeńska Otwarta Strefa Twórcza", projekt skierowany do młodzieży z regionu. Współpraca artystów z twórcami ludowymi, może dać niezwykłe efekty, pozwolić na głębsze zrozumienie kontekstu kulturowego regionu i z pewnością wpłynąć na jakość życia artystycznego terenów wiejskich.

Ważnym elementem warsztatów będzie także część prowadzona przez historyków z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Dotyczyć będzie genezy i historii wielkanocnych zwyczajów regionu, a także tradycji kulinarnych związanych z wiosną i oczekiwaniem na Wielkanoc.

Warsztatom będą towarzyszyły liczne akcenty kulinarne. Tym razem kucharze związani z gruczeńskim Festiwalem Smaku przygotują tradycyjne potrawy postne i liczne wariacje na ich temat w duchu nowoczesnej kuchni, a uczestnicy poznają receptury dań które mogą z powodzeniem stosować podejmując gości i turystów.

Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl)

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE