PARTNER PORTALU
  • BGK

Palmy, baranki i kraszanki w Grucznie

  • AT    22 marca 2012 - 13:57
Palmy, baranki i kraszanki w Grucznie

Po to by ochronić i rozpowszechnić umiejętności związane z wielkanocnymi zwyczajami, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły wspólnie z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich organizuje w Grucznie spotkania z tymi, którzy te umiejętności kultywują. Warsztaty potrwają od 24 do 26 marca.




Niektóre ze zwyczajów wielkanocnych, np. kulinarne, mogą stać się źródłem dochodu dla gospodarstw agroturystycznych, wiejskich lokali gastronomicznych czy lokalnych stowarzyszeń. Z kolei tradycyjne wyroby rękodzielnicze mogą być wizytówką lokalnych rzemieślników.

Czytaj też: Od rolady do oscypka: czyli na szlaku

Niezwykle atrakcyjnym zwyczajem jest wytwarzania palem wielkanocnych. Tym razem, by zademonstrować bogactwo innych regionów, korzystamy z pomocy przyjaciół z Litwy. Pani Janina Norkuniene z Wileńszczyzny i jej koleżanki będą uczyć dzieci i dorosłych wyplatania niezwykłych wileńskich palm wielkanocnych.

Józef Kwaśniewski ze Świecia poprowadzi zajęcia z wytwarzania wielkanocnych baranków maślanych, które od dziesiątków lat jego rodzina sprzedawała na kociewskich targach i jarmarkach. W czasie warsztatów uczestnicy poznają też technikę tworzenia niezwykłych kraszanek wielkanocnych. Zaprezentuje je pochodząca z pogranicza Krajny i Pałuk Dorota Ścibut.

W czasie warsztatów zainauguruje oficjalnie swoją działalność „Gruczeńska Otwarta Strefa Twórcza", projekt skierowany do młodzieży z regionu. Współpraca artystów z twórcami ludowymi, może dać niezwykłe efekty, pozwolić na głębsze zrozumienie kontekstu kulturowego regionu i z pewnością wpłynąć na jakość życia artystycznego terenów wiejskich.

Ważnym elementem warsztatów będzie także część prowadzona przez historyków z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Dotyczyć będzie genezy i historii wielkanocnych zwyczajów regionu, a także tradycji kulinarnych związanych z wiosną i oczekiwaniem na Wielkanoc.

Warsztatom będą towarzyszyły liczne akcenty kulinarne. Tym razem kucharze związani z gruczeńskim Festiwalem Smaku przygotują tradycyjne potrawy postne i liczne wariacje na ich temat w duchu nowoczesnej kuchni, a uczestnicy poznają receptury dań które mogą z powodzeniem stosować podejmując gości i turystów.

Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl)

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.