PARTNER PORTALU
  • BGK

Pieką ziemniaki na dzień św. Tekli

  • PAP    23 września 2012 - 14:20
Pieką ziemniaki na dzień św. Tekli

Rakowskie dzionie, kilkadziesiąt rodzajów pierogów i przede wszystkim świeżo upieczone ziemniaki - to główni bohaterowie imprezy ludowej w "Dzień świętej Tekli, ziemniaki będziem piekli" odbywającej się w niedzielę w Dębnie (Świętokrzyskie).




Jak co roku w Dębnie, w którym na rynku stoi figurka św. Tekli, zaroiło się od turystów nie tylko z regionu świętokrzyskiego, ale również z Małopolski, Śląska i Lubelszczyzny.

"Przygotowaliśmy półtorej tony ziemniaków, bo te lekko zwęglone, świeżo wyciągnięte z popiołu są zawsze największą atrakcją naszej imprezy, która ma korzenie w lokalnej tradycji ludowej. Jak na naszą gminę przystało, nie zabraknie także rakowskiego dzionia, czyli specjalnej kiszki nadziewanej macą" - poinformowała wójt gminy Raków Alina Siwonia.

Około południa rozpoczęło się rozpalanie trzech gigantycznych ognisk. Na popołudnie dla turystów zaplanowano konkursy kulinarne "Ziemniaczane smaki" oraz "II Kolorowy Festiwal Pierogowy", występy orkiestry dętej z Daleszyc, dzieci i młodzieży z terenu gminy Raków, "Kapeli Świętokrzyskiej" oraz Małgorzaty Główki. Na koniec zaplanowano koncert zespołu "Boys".

"Właśnie wczesny wieczór, kiedy już jest na tyle ciemno, że widać żar ognisk, jest najmilszym momentem naszej imprezy. W tym roku spodziewamy się, że tak jak w ostatnich latach przyjedzie przynajmniej 3 tys. osób. Niektórzy żartują, że tylko na świętej Tekli w Dębnie mogą zjeść takie ziemniaki" - dodała wójt Siwonia.

Rakowski ziemniak pieczony jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycyjna impreza "W dzień Św. Tekli ziemniaki będziem piekli" jest laureatem tytułu "Laur tradycji", przyznawanego przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego.

Zgodnie z tradycją ludową chłopi z regionu świętokrzyskiego w dzień św. Tekli, 23 września, rozpoczynali wykopki ziemniaków. Wieczorami rozpalano na polach ogniska, aby pieczonymi ziemniakami pożywić się po ciężkiej pracy. Wykopanie i zebranie wszystkich plonów z pól musiało zakończyć się przed dniem św. Jadwigi, czyli 16 października. Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.