Pierniki na Liście Produktów Tradycyjnych

Szczecińskie pierniki oraz konfitura szczecińska z owoców róży - to kolejne produkty z Pomorza Zachodniego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.
Pierniki na Liście Produktów Tradycyjnych
Pierniki wypiekano w Szczecinie od połowy XIX wieku, w pierwszej połowie XX wieku nazywano je już "Stettiner Peperkoken" (pierniki szczecińskie). Wtedy też w adwencie na ulicach miasta pojawiały się choinki ozdobione piernikowymi marynarzami, kotwicami, rybami itp.

Jak mówił dziennikarzom w czwartek producent pierników Jan Tabiński, muszą one mieć marynistyczne formy. Wykańczane są polewą cukrową lub czekoladową.

W wydanej w 1845 r. szczecińskiej książce kucharskiej "Stettiner Kochbuch" znalazł się przepis na tamtejszą konfiturę z róży. Około 1800 r. działało w tym mieście pięć wytworni konfitur.

Konfitura z róży robiona jest ręcznie. To pracochłonna produkcja, smaży się ją po kilka minut przez kilkanaście dni - tłumaczy producentka konfitur Bożena Jaszczowska.

Teraz Zachodniopomorskie na liście ministerstwa rolnictwa ma 13 produktów: paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kapustę kiszoną z beczki, ogórek kołobrzeski, chleb razowy koprzywieński, miód Drahimski, pasztecik szczeciński, miód pitny trójniak, nalewkę ze śliwek z Dębiny, wino ze śliwek, grzyby marynowane z szyszką oraz pierniki szczecińskie i konfiturę szczecińską z owoców róży.

Na listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien też stanowić element tożsamości lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego.

Najwięcej, bo 122 produkty tradycyjne ma województwo śląskie. Zachodniopomorskie znajduje się na przedostatnim miejscu. Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE