Pierwszy produkt ze świętokrzyskiego w unijnym systemie jakości żywności

"Wiśnia nadwiślanka" została zarejestrowana jako chroniona nazwa pochodzenia.
Pierwszy produkt ze świętokrzyskiego w unijnym systemie jakości żywności

Wiśnia nadwiślanka, uprawiana na terenie sześciu gmin położonych nad środkową Wisłą, została zarejestrowana w Dzienniku Urzędowym UE jako chroniona nazwa pochodzenia. To pierwszy produkt ze świętokrzyskiego wpisany do unijnego systemu jakości żywności.

Wiśnia nadwiślanka to owoc lokalnej odroślowej wiśni sokowej, która została zaaklimatyzowana do warunków pasa nadwiślańskiego charakteryzującym się wapiennym lub wapienno-gliniastym podłożem. Obszar uprawy wiśni nadwiślanki obejmuje gminy: Ożarów, Tarłów, Annopol, Lipsko, Sienno, Solec nad Wisłą. W przeszłości znana również była pod nazwą „słupska”, „słupianka” lub „słupiec” od nazwy miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której po raz pierwszy na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia.

Wiśnię nadwiślankę wyróżniają w szczególności owoce wyraźnie mniejsze od odmian uprawnych, bardzo intensywna barwa soku oraz wysoka kwasowość. Ponadto, w zagłębieniu szypułkowym wiśni nadwiślanki po oderwaniu szypułki (szczególnie w pierwszych tygodniach zbioru) powstaje niewielki wyciek soku, który zamienia się w galaretkę zapobiegającą dalszemu wyciekowi, przedłużając tym samym trwałość owoców w porównaniu z odmianami szlachetnymi.

Wniosek o rejestrację wiśni nadwiślanki jako Chronionej Nazwy Pochodzenia złożyła Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw „Nadwiślanka”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE