Podkarpackie winnice otwarte na turystów

Kilkanaście spośród ok. 150 winnic na Podkarpaciu oprócz uprawy winorośli przyjmuje także turystów - poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
Podkarpackie winnice otwarte na turystów
"Enoturystom, czyli turystom podróżującym w regiony winiarskie, podkarpaccy winiarze oferują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje" - powiedziała Wawro.

Dodała, że na przyjęcie turystów przygotowani są winiarze m.in. z okolic Jasła, Krosna, Sanoka, Rzeszowa i Jarosławia. "Pozostali przygotowują się do tej roli" - dodała.

Wawro zaznaczyła, że właściciele winnic w ofercie dla enoturystów widzą dodatkowe źródło dochodu.

"Podkarpacie jest regionem, w którym w ostatnich latach winiarstwo rozwijało się bardzo dynamicznie. Nowe winnice pojawiały się, jak przysłowiowe grzyby po deszczu, mimo iż na Podkarpaciu warunki do uprawy winorośli są dużo gorsze, niż np. w Lubuskiem, czy Dolnośląskiem, gdzie nie ma aż takiej ekspansji nowych winnic" - podkreśliła sekretarz stowarzyszenia.

Jej zdaniem, jednym z powodów "jest zainteresowanie i wsparcie władz samorządowych woj. podkarpackiego".

"Doceniając promocyjne znaczenie winnic i wina dla regionu od ładnych paru lat Urząd Marszałkowski dotował i nadal dotuje programy szkoleniowe dla winiarzy oraz krajowe i zagraniczne wyjazdy studyjne" - przypomniała Wawro.

Według niej "nie bez znaczenie w rozwoju podkarpackiego winiarstwa była też otwartość miejscowego środowiska winiarskiego".

"Nasi winiarze chętnie dzielą się z innymi zdobytą już wiedzą, wzajemnie sobie pomagają, nie postrzegają siebie nawzajem, jako konkurencję, a raczej jako rosnącą w siłę grupę wsparcia" - zaznaczyła.

Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 40 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają prawdopodobnie X-XI wieku. O historycznym rozpowszechnieniu upraw winorośli świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

 


KOMENTARZE (1)ZOBACZ WSZYSTKIE

nie każdy lubi te klimaty, więc trudno się narzucać.

foster, 2012-01-20 10:16:12 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE


ZOBACZ TAKŻE