Polin: Wątki kulinarne na wystawie pt. "1000 lat historii Żydów polskich”

O kulturze stołu, zwyczajach związanych z jedzeniem, kulinariach i ich obecności na wystawie "1000 lat historii Żydów polskich” w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN opowie w niedzielę prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett – główna kuratorka ekspozycji.
Polin: Wątki kulinarne na wystawie pt. "1000 lat historii Żydów polskich”
Jedzenie i kultura stołu to ważna część stylu życia i funkcjonowania wspólnoty - mówi Barbara Kirshenblatt-Gimblett (fot.facebook.com/polinmuseum)

Jedzenie i kultura stołu to ważna część stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w budowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Właśnie te kwestie rozwinie prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett, która opowie również o tym, gdzie w Muzeum POLIN można znaleźć kulinarne wątki.

"Naszą intencją przy tworzeniu muzeum było, aby wszyscy zwiedzający - nie tylko Polacy i nie tylko Żydzi - mogli odnaleźć jakąś opowieść dla siebie, nabrać osobistego kontaktu z historią. To dotyczy także kuchni i jedzenia. Chcieliśmy mieć targ, pokazać miejsce do handlowania. Te produkty: gęś, czosnek i śledź, które pokazujemy w tej przestrzeni, są codzienne, zwykłe, obecne od wieków w kulturze żydowskiej" - powiedziała Barbara Kirshenblatt-Gimblett.

Częścią opowieści będzie też wspomnienie ojca Barbary - Mayera Kirshenblatta - polsko-kanadyjskiego malarza żydowskiego pochodzenia, który urodził się w Opatowie w biednej, ortodoksyjnej rodzinie żydowskiej. W 1934 r. wyemigrował z Polski do Kanady i osiadł w Toronto. Co jadało się w żydowskim domu przed wojną? Jakie potrawy przetrwały podróż przez ocean? O jaki specjał pochodzący z wnętrza kury walczyły dzieci pana Kirshenblatta? - o tym opowie kuratorka.

Spotkanie odbędzie się w ramach cyklu "Spotkania wokół stołu" organizowanego przez Menora InfoPunkt. Spotkania są poświęcone różnym aspektom żydowskiej kultury kulinarnej, jej historycznego i współczesnego oblicza. "Poruszamy się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Rozmawiamy, słuchamy, oglądamy, smakujemy, zgłębiamy i poznajemy tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskusją o jego obecności we współczesnym świecie" - wyjaśnia Monika Kucia, inicjatorka spotkań i ich prowadząca.

Monika Kucia, kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów jest autorką publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas prezydencji Polski w UE, projektantką kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych.

Menora InfoPunkt - to prowadzone przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN centrum informacji na temat żydowskiej Warszawy, wydarzeń kulturalnych i tematycznych wycieczek po stolicy, a także miejsce organizacji warsztatów kulinarnych przybliżających tajniki kuchni żydowsko-polskiej. W tym samym budynku w bistro Charlotte Menora można spróbować dań nawiązujących do polsko-żydowskiej kuchni.

Prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett jest główną kuratorka wystawy stałej w Muzeum POLIN w Warszawie, a także profesorem Performance Studies w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Jej wybrane publikacje: "Destination Culture: Tourism, Museums, and Heritage", "The Art of Being Jewish in Modern Times" (z Jonathanem Karpem)," Art from Start to Finish" (z Howardem Beckerem i Robertem Faulknerem) oraz "They Called Me Mayer July": "Painted Memories of a Jewish Childhood in Poland Before the Holocaust" (z Mayerem Kirshenblattem).

Wykład w języku angielskim z tłumaczeniem symultanicznym na język polski odbędzie się w Audytorium Muzeum POLIN.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE