Poznaj smak regionu

W piątek w dwóch halach Międzynarodowych Targów Łódzkich rozpoczęły się III Targi Naturalnej Żywności „Natura Food”. Imprezę otworzyli Włodzimierz Fisiak, marszałek łódzki i wicemarszałek Artur Bagieński.
Poznaj smak regionu

„Natura Food” to najważniejsza impreza branży produktów tradycyjnych i ekologicznych. Ma na celu promocję żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzację produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur.

Udział w targach potwierdziło 200 firm. Są wśród nich: producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, browary oferujące piwa niepasteryzowane, gospodarstwa ekologiczne.

- Województwo łódzkie kojarzyło się zawsze z przemysłem tekstylnym – mówił podczas otwarcia targów marszałek Włodzimierz Fisiak. - Teraz, dzięki staraniom samorządu regionalnego, produkuje się tutaj zdrową żywność, która zdobywa nowa rynki. Rozwija się branża przetwórstwa spożywczego. To dobrze wróży na przyszłość. W Unii Europejskiej oraz w naszym kraju coraz większe znaczenie mają produkty regionalne. Tego typu targi i konkursy sprzyjają promocji i polaryzacji zdrowej żywności, a tym samym regionu łódzkiego. 

Jednym z konkursów towarzyszących targom jest „Tygiel Smaków” - trzecia edycja wojewódzkiego plebiscytu produktów tradycyjnych organizowanego przez urząd marszałkowski w Łodzi. Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego regionu oraz tożsamości społeczności lokalnych. Do konkursu zakwalifikowano 38 produktów z regionu łódzkiego, a wśród nich np. prażoki znad Czerniawki z kapuśniakiem, kabanosy weselne, czy kiełbasę kominową od Jędrusia.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE