Promują gęsinę

Po raz trzeci samorząd województwa kujawsko - pomorskiego rozpoczyna akcję "Gęsina na św. Marcina", promującą mięso z gęsi jako smaczne i zdrowe. Główne imprezy zaplanowano na 11, 12 i 13 listopada.
Promują gęsinę

- Nasze województwo ma najlepsze w kraju warunki, by promować powrót do starej polskiej gęsiny 11 listopada. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze. To u nas w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły - podkreśla Beata Krzemińska, rzecznik urzędu marszałkowskiego.

W weekend 11-13 listopada odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku k. Torunia (zabierz głos/oceń prezydenta). W Gęsiej Karczmie, urządzonej w hali namiotowej na 750 osób, serwowane będą takie specjały, jak gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie, gęś w kapuście, a na deser marcińskie rogale z masą orzechową. W czasie festiwalu grać będą zespoły muzyczne.

W Święto Niepodległości ruszy też "Czas na gęsinę", czyli okres, w którym w niektórych restauracji w regionie i w kraju serwowane będą dania z gęsiny. Zainauguruje go wydany przez marszałka województwa Piotra Całbeckiego (oceń działania marszałka) obiad w restauracji w Przysieku, na który zaproszono m.in. kombatantów z regionu.

Czytaj też: Weź udział w konkursie, wygraj... gęsinę

Od najbliższego czwartku rusza cykl warsztatów kulinarnych - dla uczniów szkół gastronomicznych w kilku miastach regionu, dla profesjonalistów w Bydgoszczy, Przysieku, Sopocie i Warszawie, a także dla pasjonatów kuchni w Przysieku i Warszawie.

Przez ostatnie dwa weekendy listopada i dwa pierwsze weekendy grudnia w restauracji w Przysieku będzie można zjeść różne specjały z gęsiny przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z regionu.

Jeszcze przed Świętem Niepodległości dwa tysiące gęsich tusz trafi do mieszkańców województwa, którzy wezmą udział w konkursach organizowanych przy współudziale mediów z województwa.

O starym zwyczaju podawania dań z gęsi 11 listopada świadczy m.in. wiersz Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają". Potwierdzenie tego zwyczaju można znaleźć też licznych przysłowiach, m.in.: "Święto Marcina - dużo gęsie się zarzyna", "Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna", "Na Marcina gęś do komina", "Na świętego Marcina najlepsza gęsina: patrz na piersi, patrz na kości, jak zima nam zagości", czy "Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie".

Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich.

Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji czy hodowli kierowanej genetycznie.

 

 


KOMENTARZE (2)ZOBACZ WSZYSTKIE

Ależ to wspaniałe i niespodziewane!

fenomen, 2011-10-31 19:42:05 odpowiedz

Dlaczego nie "indycze"? Najlepiej jeść batoniki o śmiesznej nazwie! Lepiej o takiej nazwie,niż o takiej,której nie można nawet wymówić,prawdaż?

Te!, 2011-10-31 11:25:17 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE


ZOBACZ TAKŻE