Rusza konkurs turystyczny Komisji Europejskiej

Od czwartku (9 kwietnia) będą przyjmowane zgłoszenia do kolejnej edycji konkursu Komisji Europejskiej na "Najlepsze Europejskie Destynacje Turystyczne" EDEN 2015 - poinformował prezes POT Rafał Szmytke.
Rusza konkurs turystyczny Komisji Europejskiej
W tym roku konkurs poświęcony będzie turystyce i lokalnej gastronomii (fot. Sheepskin Coat, flickr.com)

Konkurs EDEN został zainicjowany przez Komisję Europejską w 2006 roku. Jego celem jest wyłanianie najlepszych miejsc w całej Europie, które posiadają ciekawą i różnorodną ofertę dla turystów oraz takich, gdzie z wyjątkowym zaangażowaniem dba się o środowisko przyrodnicze, lokalne dziedzictwo kulturowe.

Jak powiedział w środę prezes Polskiej Organizacji Turystycznej (POT) Rafał Szmytke, temat poszczególnych edycji konkursu jest zawsze ściśle związany z aspektami zrównoważonego rozwoju, ma też pokazać różnorodność europejskich destynacji turystycznych.

"Tegoroczna edycja konkursu poświęcona jest turystyce wykorzystującej regionalne produkty i przepisy kulinarne. Laureaci, którzy uzyskają prawo posługiwania się tytułem +Najlepszej Europejskiej Destynacji EDEN+, muszą wyróżniać się przede wszystkim dbałością o zachowanie zrównoważonego rozwoju turystyki" - powiedział dziennikarzom Szmytke.

Wyjaśnił, że w konkursie nie chodzi tylko o wyłonienie najpiękniejszego miejsca do odpoczynku dla turysty. "Poprzez ustalenie kryteriów wychodzących daleko poza tylko powszechnie rozumianą atrakcyjność turystyczną promowane są działania zmierzające do osiągnięcia celów w dłuższej perspektywie czasowej" - powiedział Szmytke.

Komisja Europejska zwraca bowiem uwagę także na fakt, czy w zgłaszanych do konkursu miejscowościach podejmowane są starania dotyczące poprawy sytuacji ekonomicznej osób, które tam mieszkają.

Jak przypomniał Szmytke, tematy przewodnie kolejnych edycji konkursu oraz podstawowe kryteria są ustalane prze KE. "W tym roku będzie to turystyka i gastronomia lokalna, dlatego aplikujący będą musieli udowodnić, że swoją ofertę turystyczną opierają na lokalnej gastronomi wykorzystując tradycyjne i regionalne przepisy" - podkreślił Szmytke.

W tym roku mogą zgłaszać się regiony, szlaki kulinarne, produkty turystyczne, restauracje, hotele bądź sieć hoteli, które wykorzystują w zakresie turystyki ofertę związaną z lokalną gastronomią lub mają ofertę związaną z poznawaniem dziedzictwa kulinarnego (organizacja festiwali kulinarnych, warsztatów, animacji itp.).

Przy ocenie brane będzie także pod uwagę to, czy używane są tradycyjne przepisy, czy kuchnia oparta jest na produktach dostarczanych przez lokalnych producentów oraz czy oferta gastronomiczna w destynacji stanowi element promocji turystycznej na poziomie regionalnym.

Prawo zgłaszania kandydatur do konkursu przysługuje: regionalnym organizacjom turystycznym, lokalnym organizacjom turystycznym, samorządom terytorialnym, instytucjom i twórcom produktów turystycznych, stowarzyszeniom i fundacjom, przedsiębiorcom prywatnym, a także innym zainteresowanym podmiotom.

Chętni od czwartku do 8 maja 2015 r. będą mogli zgłaszać swoją kandydaturę poprzez specjalny formularz drogą on-line. Teorocznego zwycięzcę oraz wyróżnione miejsca zostaną ogłoszone 11 czerwca br.

Dotychczasowi laureaci polskich edycji to: "Turystyka i obszary chronione" - Rzeczpospolita Ptasia w Ujściu Warty, "Turystyka wodna" - Dolina i Bagna Biebrzy, "Rewitalizacja miejsc i obiektów"Żyrardów, "Turystyka Dostępna" - Przemyśl.

Głównym organizatorem Konkursu jest Komisja Europejska. Polską edycję realizuje Polska Organizacja Turystyczna we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE