PARTNER PORTALU
  • BGK

Śląskie smaki czekają na wnioski

  • PAP    8 stycznia 2013 - 07:25
Śląskie smaki czekają na wnioski

Do 21 stycznia restauratorzy, którzy chcą serwować w swoich lokalach tradycyjne potrawy województwa śląskiego i włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” mogą składać wnioski w Śląskiej Organizacji Turystycznej.




Działający od października 2012 r. szlak tworzą lokale, posiadające w swoich kartach menu tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały tam zakwalifikowane przez komisję ekspercką, gwarantującą, że potrawy są przyrządzone według tradycyjnych receptur.

„Na trasie szlaku zjemy i gęsie pipki z Jury, i śląską roladę, i w - końcu - pyszną góralską kwaśnicę. Szlak pokazuje, jak bogata jest kulinarna tradycja naszego województwa" - powiedział zasiadający w komisji śląski kucharz i prowadzący kulinarny program telewizyjny Remigiusz Rączka.

Jak podkreśla dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej Agnieszka Sikorska, szlak to nie tylko produkt turystyczny i przedsięwzięcie promocyjne. „To też konkretne zyski dla przedsiębiorców. Szlak staje się rozpoznawalny - miło nam, kiedy dzwonią do nas właściciele restauracji i mówią, że odwiedzili ich turyści z naszym wydawnictwem albo wycinkiem z gazety.

Dania menu Śląskie Smaki coraz lepiej się sprzedają. Widać, że ten produkt jest naprawdę interesujący" - powiedziała.

Dokumenty zgłoszeniowe i informacje o Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki" można znaleźć na stronie www.slaskiesmaki.pl. Jeśli restauracja pomyślnie przejdzie proces certyfikacji, podpisuje umowę i opłaca składkę członkowską uczestnika szlaku „Śląskie smaki" w wysokości 1200 zł.

 Dzięki temu restauratorzy mogą liczyć na działania promocyjne Śląskiej Organizacji Turystycznej - obecność w wydawnictwach, czy realizowanym właśnie programie telewizyjnym, poświęconym szlakowi „Śląskie Smaki".

Szlak jest przedsięwzięciem Śląskiej Organizacji Turystycznej. Jej przedstawiciele kilka lat temu uznali, że kuchnia śląska - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - w obliczu mody na kulinaria może stać się jedną z atrakcji regionu.

W 2006 r. zorganizowano wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal „Śląskie Smaki". Impreza zakłada rywalizację zespołów profesjonalistów i amatorów w przygotowywaniu regionalnych potraw. Z festiwalu wyewoluował pomysł na utworzenie szlaku restauracji z regionalną kuchnią.

Strategię rozwoju marki „Śląskie Smaki" wypracowano ponad dwa lata temu. Festiwalowi nadano spójną oprawę graficzną, powstała strona www.slaskiesmaki.pl, wydano też zbiór ponad 100 przepisów w formie książkowej. Obecnie planowane jest kolejne wydawnictwo, poświęcone szlakowi, gdzie obok opisów serwowanych w restauracjach regionalnych dań można też znaleźć informacje o mieszczących się w ich pobliżu atrakcjach turystycznych.

Przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej akcentują, że szlak nie obejmuje wyłącznie tradycyjnej kuchni śląskiej - kojarzonej zwykle z ciężkimi, sycącymi potrawami lub słodkimi ciastami. Zasięg przedsięwzięcia to całe woj. śląskie - czyli teren wykraczający historycznie, a więc też kulinarnie, poza obszar kultury i tradycji górnośląskiej.

Stąd pod tą marką można też posmakować kuchni częstochowskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej czy beskidzkiej, którym nieobce były też wpływy czeskie, austriackie, niemieckie i żydowskie.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.