Śląskie smaki czekają na wnioski

Do 21 stycznia restauratorzy, którzy chcą serwować w swoich lokalach tradycyjne potrawy województwa śląskiego i włączyć się w działalność Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” mogą składać wnioski w Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Śląskie smaki czekają na wnioski

Działający od października 2012 r. szlak tworzą lokale, posiadające w swoich kartach menu tradycyjne lokalne dania. Wszystkie zostały tam zakwalifikowane przez komisję ekspercką, gwarantującą, że potrawy są przyrządzone według tradycyjnych receptur.

„Na trasie szlaku zjemy i gęsie pipki z Jury, i śląską roladę, i w - końcu - pyszną góralską kwaśnicę. Szlak pokazuje, jak bogata jest kulinarna tradycja naszego województwa" - powiedział zasiadający w komisji śląski kucharz i prowadzący kulinarny program telewizyjny Remigiusz Rączka.

Jak podkreśla dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej Agnieszka Sikorska, szlak to nie tylko produkt turystyczny i przedsięwzięcie promocyjne. „To też konkretne zyski dla przedsiębiorców. Szlak staje się rozpoznawalny - miło nam, kiedy dzwonią do nas właściciele restauracji i mówią, że odwiedzili ich turyści z naszym wydawnictwem albo wycinkiem z gazety.

Dania menu Śląskie Smaki coraz lepiej się sprzedają. Widać, że ten produkt jest naprawdę interesujący" - powiedziała.

Dokumenty zgłoszeniowe i informacje o Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki" można znaleźć na stronie www.slaskiesmaki.pl. Jeśli restauracja pomyślnie przejdzie proces certyfikacji, podpisuje umowę i opłaca składkę członkowską uczestnika szlaku „Śląskie smaki" w wysokości 1200 zł.

 Dzięki temu restauratorzy mogą liczyć na działania promocyjne Śląskiej Organizacji Turystycznej - obecność w wydawnictwach, czy realizowanym właśnie programie telewizyjnym, poświęconym szlakowi „Śląskie Smaki".

Szlak jest przedsięwzięciem Śląskiej Organizacji Turystycznej. Jej przedstawiciele kilka lat temu uznali, że kuchnia śląska - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - w obliczu mody na kulinaria może stać się jedną z atrakcji regionu.

W 2006 r. zorganizowano wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal „Śląskie Smaki". Impreza zakłada rywalizację zespołów profesjonalistów i amatorów w przygotowywaniu regionalnych potraw. Z festiwalu wyewoluował pomysł na utworzenie szlaku restauracji z regionalną kuchnią.

Strategię rozwoju marki „Śląskie Smaki" wypracowano ponad dwa lata temu. Festiwalowi nadano spójną oprawę graficzną, powstała strona www.slaskiesmaki.pl, wydano też zbiór ponad 100 przepisów w formie książkowej. Obecnie planowane jest kolejne wydawnictwo, poświęcone szlakowi, gdzie obok opisów serwowanych w restauracjach regionalnych dań można też znaleźć informacje o mieszczących się w ich pobliżu atrakcjach turystycznych.

Przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej akcentują, że szlak nie obejmuje wyłącznie tradycyjnej kuchni śląskiej - kojarzonej zwykle z ciężkimi, sycącymi potrawami lub słodkimi ciastami. Zasięg przedsięwzięcia to całe woj. śląskie - czyli teren wykraczający historycznie, a więc też kulinarnie, poza obszar kultury i tradycji górnośląskiej.

Stąd pod tą marką można też posmakować kuchni częstochowskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej czy beskidzkiej, którym nieobce były też wpływy czeskie, austriackie, niemieckie i żydowskie.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE