Śląskie Smaki: Szlak kulinarny bogatszy o smaki z Zagłębia

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” bogaci się o nowe restauracje i potrawy. Do tej pory na Szlaku można było skosztować dań kuchni śląskiej, beskidzkiej i jurajskiej. W tym roku po raz pierwszy pojawią się także tradycyjne potrawy kuchni zagłębiowskiej.
Śląskie Smaki: Szlak kulinarny bogatszy o smaki z Zagłębia
Herbata z zielenin - Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki. (fot.slaskie.pl)

• Na Szlak weszły cztery nowe restauracje.

• „Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali, w których podawane są dania przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

• Oprócz dań tradycyjnych są także i ekologiczne.

Na Szlak weszły cztery nowe restauracje: Restauracja Kameralna w Pszczynie, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, Restauracja Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej i Restauracja Zielony Ogród w Zabrzu poszerzają ofertę Szlaku, gwarantując, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Restauracja Kameralna z Pszczyny czerpiąc z inspirowanej tradycją myśliwską kuchni myśliwskiej podaje jelenia z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polanymi palonym masłem, a w Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły można zjeść tradycyjnych placków szkubanych, a na deser – puszysty wiślański sernik.

Miłośnikom ekologicznej żywności polecić można Zielony Ogród z Zabrza. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni śląskiej jak wodzionka z bratkartoflami czy rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą przyrządzane są ze składników z ekologicznych upraw lokalnych producentów. Jest to także jedyna restauracja „Śląskich Smaków”, która serwuje śląskie niebo, czyli schab wędzony osobiście przez właścicieli restauracji, który podawany jest z sosem z suszonych owoców i knedlami.

Na uwagę zasługuje z pewnością Restauracja Zagłębie Smaku (Restauracja Hotelu Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej) – jest to pierwsza restauracja Szlaku, w której można spróbować tradycyjnych potraw z Zagłębia. Zjemy tam więc zagłębiowską zalewajkę, pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami, a także racuchy drożdżowe.

- Cieszymy się, że „Śląskie Smaki” nieustannie się rozwijają i dają możliwość coraz szerszego poznawania kuchni województwa - mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

- To szczególnie ważne teraz, gdy ludzie przykładają coraz większą wagę do tego, co jedzą. Wbrew pozorom kuchnia regionalna jest zdrowa, a podana w nowoczesny sposób zaskakuje nie tylko wyśmienitym smakiem – dodaje.

„Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali, w których podawane są dania przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale niejednokrotnie podane w nowoczesnej formie. Ci, którzy chcą poznać regionalne smaki, mogą mieć pewność, że dania są w tradycyjne, nie tylko w swoich składnikach, lecz także - sposobie przyrządzania.

Oficjalne wręczenie certyfikatów Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” odbędzie się 31. marca w Katowicach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE