Śliwka ma swoje święto

Tysiące osób zjechały w sobotę do podbydgoskiej wsi Strzelce Dolne (woj. kujawsko-pomorskie) na doroczne Święto Śliwki. Największą atrakcją imprezy jest smażenie powideł w miedzianych kotłach na wolnym ogniu.
Śliwka ma swoje święto
"Coraz bardziej doceniamy polską regionalną kuchnię, swojskie kulinarne klimaty i swojskie smaki. Lista kujawsko-pomorskich produktów tradycyjnych jest długa, mamy się czym pochwalić i mamy się czym dzielić, bo Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych, a poczesne miejsce zajmują wśród nich smażone według babcinych przepisów powidła śliwkowe" - zapraszał do zabawy Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, który patronuje dwudniowej imprezie.

Doroczne Święto Śliwki, które tym razem odbywa się w pierwszą sobotę i niedzielę września, jest nie tylko okazją do zakupu wytwarzanych w Dolinie Dolnej Wisły przetworów śliwkowych, ale także do uczestnictwa w pokazach smażenia powideł w miedzianych kotłach. W programie imprezy przewidziano także konkursy wiedzy o powidłach oraz występy zespołów muzycznych.

Na licznych stoiskach, przygotowanych głównie przez lokalne grupy oraz koła gospodyń wiejskich, można degustować regionalne specjały. Swoje dzieła w postaci rzeźb, obrazów i rękodzieła artystycznego prezentują twórcy ludowi.

Amatorzy wodnych wycieczek mogą liczyć na rejs po Wiśle, a na miłośników militariów czeka wojskowa amfibia. Nie brakuje także atrakcji dla całych rodzin, m.in. przejazdy bryczkami i quadami.

Śliwkowe święto organizowane jest w Strzelcach Dolnych od 2001 roku. Jak wspomina Jan Iwanowski, pomysłodawca i organizator imprezy, pierwsze edycje gromadziły po kilkuset gości, każdego roku przyjeżdżało ich coraz więcej i teraz odwiedzających można liczyć w dziesiątkach tysięcy.

Dopełnieniem weekendowej imprezy będzie zaplanowana na poniedziałek konferencja "Produkt lokalny szansą na biznes", która odbędzie się w wiejskiej świetlicy w Strzelcach Dolnych. Adresowana jest do lokalnych wytwórców, którzy chcieliby dowiedzieć się, w jaki sposób zarejestrować swój produkt na szczeblu krajowym i unijnym, a także jakie warunki muszą być spełnione, aby można było sprzedawać produkty regionalne i tradycyjne. Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.