Śliwkowe menu za unijne pieniądze

Suszone, w cieście lub ze schabem. O tym, na ile sposobów można przygotować potrawę ze śliwek przekonają się turyści wędrujący Śliwkowym Szlakiem.

Przez najbliższe dwa miesiące Małopolanie i turyści odwiedzający region będą mogli posmakować w wybranych restauracjach i podczas wydarzeń plenerowych najbardziej znakomitych potraw ze śliwek.

Pomysłodawcą unikatowego projektu jest Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”, które na przedsięwzięcie otrzymało pieniądze z Unii Europejskiej. Skupia siedem gmin: Czchów, Gnojnik i Iwkową (powiat brzeski), Łososinę Dolną i Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Lipnicę Murowaną (powiat bocheński) i Laskową (powiat limanowski).

– Chcemy w ten sposób pokazać nasz znakomity produkt regionalny i zachęcić do degustacji śliwkowych potraw – wyjaśnia ideę akcji prezes stowarzyszenia Katarzyna Jasnos.

Gminy na szlaku zorganizują cykl imprez, podczas których będzie można zajadać się śliwkowymi przysmakami, wziąć udział w konkursach na najlepszą potrawę i wysłuchać wykładów o walorach zdrowotnych i odżywczych tych owoców.

Gmina Łososina Dolna szykuje się do tygodniowego podawania pierogów ze śliwkami i innych rarytasów. W sierpniu rozpoczyna się śliwkowy tydzień nad Jeziorem Rożnowskim, a we wrześniu w Iwkowej odbędzie się Święto Suszonej Śliwki.

Do akcji przyłączyły się także małopolskie restauracje, gospody oraz pensjonaty, które w wybrane dni tygodnia podawać będą gościom specjalne potrawy ze śliwek. Restauratorzy kusić będą pysznymi knedlami, pierogami, naleśnikami oraz schabem.

Więcej o atrakcjach Śliwkowego Szlaku na www.nasliwkowymszlaku.pl. Tam też kalendarz imprez.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE