Smak Małopolski Wielkanocą

Akcja Wielkanocny Małopolski Smak organizowana przy okazji Targów Wielkanocnych na Rynku Głównym w Krakowie jest świąteczną odsłoną Małopolskiego Festiwalu Smaku - największej w regionie imprezy kulinarnej, która co roku odbywa się w miastach Małopolski.

Według organizatorów świąteczny kiermasz jest doskonałą okazją, żeby po raz kolejny posmakować Małopolski, a także zrobić świąteczne zakupy na wielkanocny stół. To także możlwiość promocji regionu poprzez ukazanie wielkanocnych tradycji.

Przez cztery dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne, charakterystyczne dla okresu Świąt Wielkiej Nocy. Będzie można kupić m.in.: żurek wielkanocny na serwatce, zupę chrzanową, wielkanocne jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny: kiełbasę wiejską, szynkę z pieca, krakowską suchą, myśliwską,  pieczywo oraz wiele innych regionalnych  świątecznych przysmaków. Nie zabraknie również wielkanocnych ciast, takich jak mazurki,  piaskowe baby i kulebiaki.

Na straganach pojawią się także miody, nalewki i wszystko co niezbędne do przygotowania wielkanocnych wypieków i dań.

Obok Krakowa kiermasze organizowane są także w Tarnowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu a od zeszłego roku również w Miechowie.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE