Smaki regionów na kiermaszu

W majowy weekend w Kazimierzu Dolnym odbędzie się Ogólnopolski Kiermasz Smaków Regionalnych.
Smaki regionów na kiermaszu

Impreza pod hasłem „Zasmakuj w Kazimierzu" promuje tradycyjną kuchnię, domowe wyroby kulinarne oraz staranność i długotrwałe procesy ich przygotowywania. Odwiedzający Kazimierz będą mogli uczestniczyć w niezwykłym przeglądzie kulinariów z całej Polski - od gór po Kaszuby i od Wielkopolski po Podlasie, a nawet z Litwy.

Atrakcją majowego kiermaszu będą pokazy na żywo możliwości kulinarnych wytwórców żywności oraz degustacje. Będzie też można kupić potrawy regionalne, które będą przygotowywane „od ręki" na kuchniach polowych.

Na kazimierskim Rynku powstanie miasteczko ponad 30-stu straganów, na których pojawią się m.in.: polędwica z suma i inne rodzaje ryb z okolic Żywca, tradycyjne wędliny z Bieszczad, Roztocza, Podkarpacia i Podlasia, oscypki, redykołki i bundze z okolic Zakopanego, a także chleby na zakwasie oraz pieczywo z dodatkiem żurawiny i orzechów z Podlasia i Kurpii. Będzie też można zasmakować w konfiturach i powidłach, w podlaskich sękaczach, struclach, „mrowiskach" i innych ciastach oraz w dodatkach do mięs, serów i wędlin nazywanych„pizdrygałami". Większości z prezentowanych produktów na co dzień nie można dostać w żadnym tradycyjnym sklepie. Dla spragnionych, wystawcy przygotowali również: miodowe, korzenne, tak zwane „żywe" i tradycyjne piwa.

Specjalną część ekspozycji zajmą stoiska prezentujące tradycyjne potrawy i wyroby z Kazimierza i „Krainy Lessowych Wąwozów". Wśród nich znajdą się: woda mineralna „Kazimierska", sery kozie Państwa Kęcików z Wierzchoniowa, pierogi Pani Małgorzaty Urban z Cholewianki w kilku smakach na przykład z nadzieniem jabłkowym oraz swojski smalec. Ci, którzy odwiedzą Kazimierz będą też mogli spróbować niepasteryzowanego, wyciskanego na bieżąco i pachnącego prawdziwymi jabłkami soku z kazimierskiej „Tłoczni Jaszczyńskich", miodów z pasieki Romana Wolnego z Kazimierza Dolnego oraz serów holenderskich, produkowanych w pobliskim Rogalowie. Będą też tradycyjne kazimierskie koguty a także inne wyroby piekarnicze i cukiernicze Piekarni Sarzyńskich.

Trzeci Ogólnopolski Kiermasz Smaków Regionalnych „Zasmakuj w Kazimierzu" rozpocznie się na Rynku już w piątek 30 kwietnia i potrwa do niedzieli 3 maja.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.