"Smaki Warmii, Mazur i Powiśla" poznane

Miód lipowy z pasieki w Kętrzynie, naturalny ser salami wyprodukowany w mleczarni w Suszu pod Iławą i chleb flisacki wypiekany w gospodarstwie agroturystycznym pod Ełkiem zostały uznane za najlepsze produkty regionalne z Warmii i Mazur.

W konkursie startowały firmy, restauracje, szkoły gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne. Jak powiedziała jedna z uczestniczek Dagmara Gęstwińska ze wsi Pierzwałd (w konkursie startowało jej danie z wędzonych wątróbek z pstrąga), udział w takich zmaganiach pozwala łatwiej zdobywać gości.

- Ludzie, którzy przyjeżdżają na odpoczynek do nas, szukają nie tylko ciszy i spokoju, ale i dobrej, tradycyjnej kuchni. Goście nie chcą jeść jedzenia supermarketowego, wolą to tradycyjne - powiedziała Gęstwińska. W jej gospodarstwie wędzi się ryby.

Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" organizowany był przez samorząd województwa. Ci, którzy wcześniej zwyciężyli w zmaganiach subregionalnych w Ełku (zabierz głos/oceń prezydenta), Szczytnie oraz Elblągu (zabierz głos/oceń prezydenta), spotkali się w weekend na finale w Olsztynie (zabierz głos/oceń prezydenta).

Jury w finale konkursu nagrodziło produkty w kilku kategoriach, np. za najlepszy produkt pochodzenia roślinnego uznano tort czekoladowo-orzechowy, a wśród autorów potraw zwyciężyła Teresa Brodowska z Prawdowa k. Mikołajek, która przygotowała zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej oraz grzybami. W gospodarstwie Brodowskiej można skosztować także sękacza.

Jury nagrodziło także chleb flisacki, który wypieka Grzegorz Klemarewski z Płociczna k. Ełku. "Pieczenie chleba jest naszą rodzinną tradycją. Tata mi przekazał tradycyjne receptury, a ja ciągle nad nimi pracuję. Goście naszego gospodarstwa są zachwyceni tym chlebem" - powiedział PAP Klemarewski. Chleb flisacki został upieczony z kawałkami boczku. Klemarewski, podobnie jak Gęstwińska przyznał, że dobra kuchnia jest podstawą prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.

Celem konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" jest także zebranie i opublikowanie unikatowych regionalnych przepisów kulinarnych.

 


KOMENTARZE (2)ZOBACZ WSZYSTKIE

Uwielbiam TE smaki ! Są fenomenalne,słodkie i rozkoszne! Pamiętam je,jak przez mgłę...

Karb, 2011-12-04 20:03:51 odpowiedz

Każdy chwali swoje smaki, tak więc ja też powiem że mój Miodzik jest najwspanialszy na świecie - wyborny, słodki ale nie mdły, jedyny w swoim rodzaju, można się nim stale rozkoszować i nigdy się nie przeje, jest po prostu bezkonkurencyjny...

Kotek, 2011-12-04 19:21:43 odpowiedz

ZOBACZ WSZYSTKIE


ZOBACZ TAKŻE