PARTNER PORTALU
  • BGK

"Smaki Warmii, Mazur i Powiśla" poznane

  • PAP    4 grudnia 2011 - 18:42

Miód lipowy z pasieki w Kętrzynie, naturalny ser salami wyprodukowany w mleczarni w Suszu pod Iławą i chleb flisacki wypiekany w gospodarstwie agroturystycznym pod Ełkiem zostały uznane za najlepsze produkty regionalne z Warmii i Mazur.




W konkursie startowały firmy, restauracje, szkoły gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne. Jak powiedziała jedna z uczestniczek Dagmara Gęstwińska ze wsi Pierzwałd (w konkursie startowało jej danie z wędzonych wątróbek z pstrąga), udział w takich zmaganiach pozwala łatwiej zdobywać gości.

- Ludzie, którzy przyjeżdżają na odpoczynek do nas, szukają nie tylko ciszy i spokoju, ale i dobrej, tradycyjnej kuchni. Goście nie chcą jeść jedzenia supermarketowego, wolą to tradycyjne - powiedziała Gęstwińska. W jej gospodarstwie wędzi się ryby.

Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" organizowany był przez samorząd województwa. Ci, którzy wcześniej zwyciężyli w zmaganiach subregionalnych w Ełku (zabierz głos/oceń prezydenta), Szczytnie oraz Elblągu (zabierz głos/oceń prezydenta), spotkali się w weekend na finale w Olsztynie (zabierz głos/oceń prezydenta).

Jury w finale konkursu nagrodziło produkty w kilku kategoriach, np. za najlepszy produkt pochodzenia roślinnego uznano tort czekoladowo-orzechowy, a wśród autorów potraw zwyciężyła Teresa Brodowska z Prawdowa k. Mikołajek, która przygotowała zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej oraz grzybami. W gospodarstwie Brodowskiej można skosztować także sękacza.

Jury nagrodziło także chleb flisacki, który wypieka Grzegorz Klemarewski z Płociczna k. Ełku. "Pieczenie chleba jest naszą rodzinną tradycją. Tata mi przekazał tradycyjne receptury, a ja ciągle nad nimi pracuję. Goście naszego gospodarstwa są zachwyceni tym chlebem" - powiedział PAP Klemarewski. Chleb flisacki został upieczony z kawałkami boczku. Klemarewski, podobnie jak Gęstwińska przyznał, że dobra kuchnia jest podstawą prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.

Celem konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" jest także zebranie i opublikowanie unikatowych regionalnych przepisów kulinarnych.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (2)

  • Karb, 2011-12-04 20:03:51

    Uwielbiam TE smaki ! Są fenomenalne,słodkie i rozkoszne! Pamiętam je,jak przez mgłę...
  • Kotek, 2011-12-04 19:21:43

    Każdy chwali swoje smaki, tak więc ja też powiem że mój Miodzik jest najwspanialszy na świecie - wyborny, słodki ale nie mdły, jedyny w swoim rodzaju, można się nim stale rozkoszować i nigdy się nie przeje, jest po prostu bezkonkurencyjny...

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.