Święto naleśnika w Morągu

W tym roku potrawą imprezy „Agrokuchnia”, która odbędzie się 24 kwietnia w Morągu, będą naleśniki.
Święto naleśnika w Morągu

Podczas imprezy będzie można poznać ofertę gospodarstw i stowarzyszeń agroturystycznych oraz członków sieci „Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, połączoną ze sprzedażą. Restauratorzy z Morąga przygotują i będą serwować potrawę imprezy – naleśniki. W części artystycznej wystąpią zespoły ludowe.

- Tradycyjna kuchnia z Warmii, Mazur i Powiśla ma same zalety, tylko jedną wadę – ciągle jeszcze jest zbyt mało znana – mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. - Taka żywność jest produkowana przede wszystkim na samozaopatrzenie, mieszkaniec miasta bez rodziny na wsi rzadko ma szansę posmakować regionalnych specjałów - dodał marszałek.

- Tymczasem w Europie taka produkcja to 30 proc. spożywczego rynku. Stąd nasze programy promujące tradycyjny sposób wytwarzania surowców i przygotowywania z nich potraw, w myśl zasady od pola do stołu. Te programy mają charakter całościowy, wspierają zarówno produkcję, jak i rynek usług. Skuteczną i na pewno najbardziej spektakularną formą wzmacniania tego rynku są konkursy kulinarne. Dzięki nim poznajemy coraz większą ofertę w tej dziedzinie, wzmacniamy konkurencję, przez to konsumentowi do takiej żywności łatwiej dotrzeć. Sami przedsiębiorcy lepiej się poznają i mają szansę wymienić się doświadczeniami - promował imprezę marszałek Protas.

Nagrody w konkursie to Puchar marszałka województwa oraz sprzęt gastronomiczny warty odpowiednio 1 tys. zł za I miejsce, 800 zł za II miejsce i 500 zł za III miejsce i Puchar Publiczności. Wzór formularza zgłoszeniowego i regulamin konkursów można znaleźć na stronie www.wrota.warmia.mazury.pl zakładka: jakość i znaki regionalne i na stronie www.morag.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.