Świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne

Zarząd Województwa Świętokrzyskie zatwierdził 20 stycznia zasady funkcjonowania sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Sieć powstaje w ramach ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK).

Inicjatywa narodziła się w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. Szybko zainteresowało się nią wiele regionów europejskich dbających o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyjątkową żywność regionalną. ESRDK zrzesza 25 regionów promujących własną żywności z lokalnych surowców.

W obrębie regionów działa sieć zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów żywności. W świętokrzyskiej znajdą się gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które pod szyldem „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” zaoferują wysokiej klasy produkty.

Preferowana jest żywność wysokiej jakości i wytwarzana z troską o środowisko naturalne. O członkostwo w sieci mogą się ubiegać producenci surowców rolniczych, ogrodniczych i rybnych, przetwórcy żywności; restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie. Surowce do produkcji powinny pochodzić głównie z województwa świętokrzyskiego.

Szczegółowe informacje na www.sejmik.kielce.pl i www.swietokrzyskie.travel.pl oraz www.culinary-heritage.com.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.