Więcej smaków dla turystów

8 czerwca do Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” przyjęto 7 nowych członków.
Nowymi członkami Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” są: Sad "Danków" w Dankowie Dużym, gm. Włoszczowa, Gospodarstwo Agroturystyczne "U Bogusia" w Łosieniu, gm. Piekoszów, Piekarnia Ernest Noga w Mąchocicach Kapitulnych, gm. Masłów, Gospodarstwo Sadownicze Bernadety i Grzegorza Broda w Milczanach, gm. Sandomierz, Piekarnia Maspek w Zawichoście, Gospodarstwo Ekologiczne Wiesławy i Dariusza Wójcik w Trzciance, gm. Nowa Słupia, Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw „Nadwiślanka” w Ożarowie.

Tradycje produkcji owoców przez „Sad Danków” mają ponad 100 lat. Uprawy charakteryzują się niestosowaniem środków chemicznych, a produkty brakiem środków konserwujących. Potwierdza to znak rolnictwa ekologicznego na etykiecie produktów. Część asortymentu stanowią przetwory z wiśni nadwiślanki, która została zarejestrowana w systemie chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Gospodarstwo Rolne i Agroturystyczne „ U Bogusia” znane jest głównie z wyrobu tradycyjnych wędlin, takich jak – polędwiczki świąteczne Prokopa, salceson  cwaniak i kiełbasa łosieńska, które wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych. Surowiec do ich wyrobu pochodzi z  hodowli trzody chlewnej, prowadzonej przez właścicieli gospodarstwa.

Przedsiębiorstwo – Piekarnia Ernest Noga istnieje od 1963 roku w Mąchociach Kapitulnych. Piekarnia zajmuje się wypiekiem pieczywa metodą tradycyjną bez użycia polepszaczy i konserwantów. Specjalnością zakładu jest „chleb wąchocki”, wypiekany według tradycyjnej rodzinnej receptury na zakwasie mąki żytniej. Ponadto w asortymencie piekarni znajdują się bułki zwykłe i pieczywo półsłodkie. Do wyrobu wymienionych produktów używana jest wysokiej jakości mąka pszenna i żytnia.

Całość powierzchni gospodarstwa Państwa Brodów zagospodarowana jest jako sad owocowy kilku gatunków i odmian owoców tj. jabłoń, czereśnia, morela i śliwa. Jabłka sandomierskie wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych. W roku 2011 sandomierskie owoce i warzywa będą promowane jako „Wyśmienity Produkt Ziemi Sandomierskiej”. Ten znak promocyjny ma się przyczyniać do powstania dobrej marki sandomierskich płodów rolnych, uznania regionu jako miejsca tradycyjnych metod produkcji i wolnych od zanieczyszczeń wedle obowiązujących norm.

Piekarnia Maspek powstała w 1993 roku. Początkowo produkowano wyłącznie wypieki chlebowe. W  miarę rosnących potrzeb poszerzano asortyment o wypieki drożdżowe i cukiernicze. Obecnie produkuje się tu miedzy innymi chleb wiejski na zakwasie, chleb staropolski i blaszkowy, chleb Bartos z nasionami soi, chleb razowy z nasionami słonecznika, bułki różnego rodzaju, babki drożdżowe, tradycyjne ciasta. Właścicielka piekarni – Pani Maria Siwek zgłosiła tradycyjne rogaliki – szczodroki do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Surowce do wyrobów pochodzą z regionalnego rynku.

Właściciele uprawiają ziemię i hodują zwierzęta metodami ekologicznymi. Gospodarstwo posiada certyfikat zgodności w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej metodami ekologicznymi. Specjalnością gospodarstwa jest hodowla kur zielononóżek kuropatwianych oraz uprawa ziół w uprawie współrzędnej z malinami. Produkty pochodzące z gospodarstwa można zakupić w sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie oraz w sklepie z żywnością tradycyjną i ekologiczną w Kielcach.

Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw „Nadwiślanka” w Ożarowie obecnie liczy 105 członków. W masie produktów, które wprowadza do obrotu dominuje „wiśnia nadwiślanka”, porzeczka czarna, jabłko, śliwka i aronia. W 2006 roku na wniosek Spółdzielni „wiśnia nadwiślanka” wpisana została na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a 2009 roku na listę Chronionych Nazw Pochodzenia przez  Komisję Europejską. Uprawa „wiśni nadwiślanki” od ponad 100 lat jest ściśle związana z rejonem działalności Spółdzielni, ponieważ pochodzenie uprawy tego osobliwego typu wiśni gwarantuje wapienne podłoże oraz ciepłe i wilgotne powietrze oddawane przez wody Wisły i Kamiennej ograniczające szkody we wczesnych terminach jej kwitnienia. Największymi atutami owoców tej wiśni jest intensywna barwa, wysoki ekstrakt oraz bajeczny smak. Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.