• PARTNERZY PORTALU

Zachodniopomorskie: Nowe produkty tradycyjne na liście MRiRW

W piątek (12 lutego) w Szczecinie zaprezentowano nowe przysmaki na zachodniopomorskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Mowa o krówce ze Szczecinka i miodach dębickich.
Zachodniopomorskie: Nowe produkty tradycyjne na liście MRiRW
Pod nazwą „miody dębickie”, pochodzącej od nazwy wioski, wytwarzanych jest kilka odmian miodów. (fot. wzp.pl)

Miody dębickie to ósme z kolei miody na liczącej 37. pozycji zachodniopomorskiej listy produktów tradycyjnych. W miodach jesteśmy potęgą – podkreślał wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa, gratulując właścicielom Lipowej Pasieki z Dębic wpisania ich miodu na listę.

Wcześniej znalazły się na niej: miody przelewickie, miody wałeckie, akacjowy miód cedyński, miód drahimski, miody z Lasu Świętej Marii, miody Puszczy Barlineckiej, miody Pojezierza Choszczeńskiego.

Pod nazwą „miody dębickie”, pochodzącej od nazwy wioski, wytwarzanych jest kilka odmian miodów – wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, leśny, nawłociowy.

Danuta i Bogumił Szymańscy, właściciele gospodarstwa pasiecznego „Lipowa Pasieka w Dębicach" tłumaczą, że nazwali tak produkowane przez siebie miody, ponieważ wieś kilkadziesiąt lat temu słynęła z tego, że w co drugim gospodarstwie produkowano miody. To oddanie hołdu i chęć zapamiętania naszych sąsiadów, którzy zajmowali się pracą z pszczołami – podkreślają.

Pożytek wykorzystywany do produkcji tych miodów pochodzi głównie z roślin występujących na polach i łąkach gminy Maszewo, a także okolicznych lasów mieszanych.

"Pomada mleczna niekrystaliczna o miękkiej i lekko ciągnącej się strukturze. W środku delikatna plastyczna masa karmelowa” – tak opisano drugi z produktów – cukierek „krówka szczecinecka”. Jej konsystencja zaś jest „na początku plastyczna, miękka przechodząca w kruchą w związku z krystalizacją cukru” – głosi oficjalny opis produktu na stronach internetowych resortu rolnictwa.

Tradycja produkcji krówki szczecineckiej sięga roku 1971. Cukierki wytwarzane są według tej samej receptury. Tajemnica krówek tkwi właśnie w tradycyjnej recepturze. Nasze krówki są produkowane z pełnego mleka, z dodatkiem prawdziwego masła, na syropie ziemniaczanym, a nie glukozowym - powiedział prezes Cukierniczej Spółdzielni Inwalidów Słowianka w Szczecinku Sławomir Pawłowski. Spółdzielnia, zatrudniająca 185 osób, w 2015 r. wysłała na rynek chiński 50 ton swoich produktów, a w tym roku chce podwoić ten wynik. Firma sprzedaje swoje produkty do Wietnamu czy Północnej Afryki.

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Produktami tradycyjnymi z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.

Pierwszym wpisanym na listę zachodniopomorskim specjałem był ogórek kołobrzeski - znalazł się na niej w maju 2006 r.

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE