Zainaugurowano Gęsinowy Szlak Kulinarny

Gęsinowy Szlak Kulinarny, na którym znalazło się 17 restauracji z woj. kujawsko-pomorskiego serwujących potrawy z gęsiego mięsa, zainaugurowano w czwartek w Bydgoszczy. Właściciele lokali zakwalifikowanych przez komisję konkursową otrzymali certyfikaty.
Zainaugurowano Gęsinowy Szlak Kulinarny

Do udziału w przedsięwzięciu zaproszono restauracje z regionu, posiadające w menu przynajmniej dwie potrawy z gęsiny. Weryfikacja odbyła się na przełomie sierpnia i września. Jurorzy oceniali m.in. smak i estetykę przygotowanych potraw, wygląd lokali, jakość obsługi, a także udogodnienia dla dzieci i osób niepełnosprawnych. Ostatecznie spośród 24 zgłoszonych lokali certyfikaty przyznano 17.

Na Gęsinowym Szlaku znalazło się pięć restauracji z Torunia, cztery z Bydgoszczy, dwie z Włocławka, a także po jednej z Bysławia, Chełmna, Ostromecka, Pawłówka, Ślesina i Świecia.

Czytaj tez: Powstanie Gęsinowy Szlak Kulinarny

Wszystkie lokale zostaną objęte działaniami promocyjnymi. Wydane zostały mapy szlaku, foldery i aplikacja na urządzenia mobilne, zamieszczono informacje na stronach internetowych i portalach społecznościowych. W kolejnych latach planowane jest zwiększeni liczby lokali uczestniczących w programie.

Organizatorem programu jest Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna pod patronatem samorządu województwa kujawsko-pomorskiego. Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach projektu "Kujawsko-Pomorskie - lubię to jeść", współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki.

Region kujawsko-pomorski znany jest z hodowli gęsi kołudzkich. Gęś biała kołudzka to rasa hodowana w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, który dostarcza materiał hodowlany dla większości gęsich ferm w Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat promuje gęsinę jako smaczne i zdrowe mięso, z którego można przygotować wiele specjałów. W okolicach 11 listopada organizowane są akcje "Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina", w której ramach organizowane są m.in. festyny, pokazy i warsztaty kulinarne i konkursy. Akcja nie ogranicza się do regionu, ale swoim zasięgiem obejmuje również miejscowości w innych województwach, a nawet za granicą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.