Zdrowy bazar w Gdańsku

W Gdańsku organizowany będzie bazar nisko przetworzonej żywności, na którym będzie można kupić produkty bezpośrednio od rolników.
Zdrowy bazar w Gdańsku

Pierwszy bazar - świąteczny - odbędzie się w piątek po południu w Oliwie. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.

Bazary nisko przetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu BoZeWsi. Będzie można kupić m.in. ziemniaki, marchew, buraki, cebulę i kapustę.

Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG powiedział, że inicjatorem przedsięwzięcia są studenci. „Dzięki projektowi BoZeWsi rolnicy będą mogli poznać inną formę sprzedaży oraz promocji swoich towarów" - dodał.

„Brak pośredników w handlu nisko przetworzoną żywnością pozwoli rolnikom promować swoje wyroby, a konsumenci będę mogli kupić świeże produkty wiadomego pochodzenia" - tłumaczy.

Bazar ma też propagować zdrowe odżywianie oraz przekonać do bezpośredniego nabywania nisko przetworzonych produktów u producenta, co pozwoli na uniknięcie dodatkowych kosztów pośrednictwa.

Swoje produkty, warzywa na bazarze w piątek będzie sprzedawał p. Łukasz, rolnik z gm. Pruszcz Gdański, prowadzący gospodarstwo o pow. 5 ha nastawione na uprawę warzyw. Uważa, że rolnicy powinni jak najczęściej korzystać z takich form bezpośredniej sprzedaży swoich plonów.

„Pomijając pośredników, rolnik może więcej zarobić, a nabywcy wiedzą, od kogo kupują, mogą zapytać, gdzie produkty wyrosły i w jakich warunkach" - dodał.

Pszczoła poinformował, że targ będzie się odbywał cyklicznie co dwa tygodnie. Zapowiedział, że w przyszłości mają w nim też uczestniczyć przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, które oprócz warzyw i owoców mają też oferować swoje przetwory i produkty garmażeryjne.

Piątkowy świąteczny bazar nisko przetworzonej żywności odbędzie się w Domu Zarazy w Gdańsku Oliwie. Potrwa od 14 do 19.

Podobał się artykuł? Podziel się!

 


KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

ZOBACZ TAKŻE