PARTNER PORTALU
  • BGK

Jedzenie w szkole: Można solić, ale mało

  • PAP/JL    16 września 2015 - 07:56
Jedzenie w szkole: Można solić, ale mało
Od 1 września tego roku w sklepikach szkolnych powinna być sprzedawana tylko zdrowa żywność. Fot. Pixabay

Do przygotowania posiłków w szkolnych i przedszkolnych stołówkach wolno używać soli, jednak powinna być to sól sodowo-potasowa.




Od początku tego roku szkolnego obowiązują nowe przepisy dotyczące m.in. zasady przygotowywania posiłków w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz produktów sprzedawanych w szkolnych sklepikach.

Przepisy wciąż budzą wiele wątpliwości, dlatego resort zdrowia na swojej stronie opublikował wyjaśnienia do niektórych zapisów rozporządzenia, które określa, jakie produkty są dozwolone, a jakie zabronione.

Zakazana biała kajzerka

Wątpliwości budzą m.in. zasady przygotowywania kanapek. Resort wyjaśnia, że w sklepikach nie mogą być sprzedawane kanapki z białych kajzerek. Kanapki powinny być przygotowane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego.

Czytaj też: Jak sobie radzą sklepiki szkolne?

Kanapki i tosty mogą być natomiast podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.

W sklepikach mogą być sprzedawane soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.

Sacharyna i aspartam na liście produktów zakazanych

Resort przypomina, że kompoty nie mogą być dosładzane. Zgodnie z nowymi przepisami dosładzać można jedynie herbatę, napary owocowe, kakao i kawę zbożową. W automatach mogą być sprzedawane: herbata, napary owocowe i kawa zbożowa.

Czytaj też: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia: zdrowe jedzenie w szkołach. Jest rozporządzenie

Na stronie MZ można znaleźć też listę substancji słodzących, których nie można używać. Są wśród nich m.in. aspartam i sacharyna.

Resort przypomina, że stosowanie soli jest zabronione tylko w tych produktach, dla których w rozporządzeniu zdefiniowano kryterium bez dodatku soli z uwagi na obecność sodu w naturalnych, nieprzetworzonych produktach.

Do przygotowywania posiłków powinno się używać soli sodowo-potasowej i należy pamiętać, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g.

Do przygotowywania posiłków i w procesie po przygotowaniu dozwolone jest używanie ziół lub przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.

Kara za niedostosowanie do 5 tys. zł

Ministerstwo przypomina, że nie wprowadzono okresu przejściowego na dostosowanie sklepików szkolnych do nowych przepisów i już od 1 września tego roku powinna być w nich sprzedawana tylko zdrowa żywność, według zasad określonych w rozporządzeniu ministra zdrowia.

Nowe przepisy dotyczą przedszkoli i innych form wychowania przedszkolnego oraz szkół, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, w tym m.in. szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych, artystycznych, specjalnych.

Do rozporządzenia powinny dostosować się także placówki oświatowo-wychowawcze oraz placówki zapewniające opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania. Przepisy te nie dotyczą szkół dla dorosłych.

Osoby, które nie będą stosować się do rozporządzenia, podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5 tys. zł, nie mniej niż 1 tys. zł. Kontrole w tym zakresie przeprowadza inspekcja sanitarna.

 

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.




Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.