PARTNER PORTALU
  • BGK

Zdrowa żywność: Co można sprzedawać w szkolnych sklepikach? Będzie poradnik

  • PAP/AT    29 września 2015 - 18:58
Zdrowa żywność: Co można sprzedawać w szkolnych sklepikach? Będzie poradnik
W przypadku złamania przepisów na ajenta prowadzącego sklepik lub stołówkę inspekcja sanitarna może nałożyć karę w wysokości 1-5 tys. zł (fot.pixabay.com)

- Rozporządzenie sklepikowe to początek walki z nadwagą i otyłością u dzieci. Mamy przygotowaną długofalową strategię - zapowiedziała wiceminister Beata Małecka-Libera. Dodała, że w ustawie o zdrowiu publicznym, która niebawem wejdzie w życie oraz w Narodowym Programie Zdrowia jest to jeden z najważniejszych celów.




W ciągu 2-3 tygodni powstanie poradnik, jak stosować tzw. rozporządzenie sklepikowe - zapowiada resort zdrowia.

Będzie korekta rozporządzenia sklepikowego

We wtorek w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie odbyło się spotkanie poświęcone tzw. rozporządzeniu sklepikowemu, które określiło, jakie produkty można sprzedawać w szkolnych sklepikach i podawać w stołówkach w szkołach i przedszkolach. Spotkanie zorganizowało Ministerstwo Zdrowia we współpracy z IŻŻ; wzięli w nim udział m.in. eksperci, którzy uczestniczyli w pracach nad nowymi przepisami, a także przedstawiciele oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz ajenci, intendenci, pracownicy stołówek.

Podczas konferencji prasowej, która odbyła się po spotkaniu, wiceminister zdrowia Beata Małecka-Libera zapewniała, że resort nie wyklucza ewentualnych korekt i doprecyzowania przepisów rozporządzenia, jednak jego główny cel - kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci - uważa za słuszny i na pewno się z niego nie wycofa.

Aby rozwiać liczne wątpliwości, które - jak przyznawali eksperci zarówno z resoru, jak i z IŻŻ - pojawiają się w związku z interpretacją i stosowaniem nowych przepisów, powstanie specjalny poradnik. Jak poinformowano, w ciągu 2-3 tygodni powinien pojawić się na stronach MZ oraz IŻŻ. Małecka-Libera powiedziała, że ma on odpowiadać na pytania związane z rozporządzeniem, ale także być swoistym przewodnikiem zdrowego żywienia - zarówno dla stosujących nowe przepisy, jak i dla rodziców.

Wiceminister zapewniła, że resort zamierza organizować kolejne tego typu spotkania dla wszystkich zainteresowanych, aby przepisy dotyczące żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach były właściwie stosowane.

Inspekcja sanitarna kontroluje szkoły

Podkreśliła, ze inspekcja sanitarna, która zobowiązana jest do czuwania nad przestrzeganiem tych regulacji, prowadzi obecnie kontrole, ale na razie nie nakłada kar, a przede wszystkim instruuje i doradza prowadzącym sklepiki i stołówki.

"Rozporządzenie sklepikowe to początek walki z nadwagą i otyłością u dzieci. Mamy przygotowaną długofalową strategię" - powiedziała Małecka-Libera. Dodała, że w ustawie o zdrowiu publicznym, która niebawem wejdzie w życie oraz w Narodowym Programie Zdrowia jest to jeden z najważniejszych celów. Wskazała, że do realizacji tego celu - m.in. przez ustawiczną edukację oraz kampanie edukacyjne i społeczne - rząd potrzebuje partnerów, takich jak szkoły, eksperci, organizacje pozarządowe.

O konieczności powołania zespołu ekspertów, którzy pomagaliby we wdrażaniu w życie nowych przepisów, mówił też Grzegorz Łapanowski, kucharz i działacz społeczny z fundacji "Szkoła na widelcu", który uczestniczył w pracach nad rozporządzeniem.

"Ono jest naprawdę dobre, a realizacja jego założeń powinna być dla nas priorytetem" - przekonywał. Jednak jego zdaniem nie da się tego zrobić bez pomocy ekspertów, najlepiej praktyków, którzy będą jeździć po kraju, edukować, szkolić i pokazywać gotowe rozwiązania.





REKLAMA




×
KOMENTARZE (3)

  • EWA, 2015-10-09 10:44:04

    CZY W STOŁÓWKACH MINISTERIALNYCH NIE SŁODZI SIĘ I NIE SOLI POTRAW- BO TO ZDROWE ŻYWIENIE?DZIECI W PRZEDSZKOLU NIE CHCĄ JEŚĆ MDŁYCH POTRAW , BO RODZICE W DOMU SŁODZĄ I SOLĄ .POWODZENIA
  • katecheta, 2015-09-30 23:34:14

    W szkolnych sklepikach?: w szkołach od gimnazjum wzwyż koniecznie prezerwatywy i wodę świeconą.
  • MK, 2015-09-30 16:14:39

    Dlaczego Ministerstwo Zdrowia wstrzymuje się z wydaniem ustawy o np. nie paleniu przez pracowników ministerstwalub lekarzy. Dlaczego w stołowce sejmowej i kawiarni nie wprowadzi przepisów, które wprowadza do placówek gdzie nie ma przykładu zdrowego odżywiania, a z drugiej strony czy w szkołach znajd...ujących się w małych miastach czy na wsiach dzieci były niezdrowo odżywiane?  rozwiń



Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.