Przez pandemię jagnięcina z Podhala nie trafi do Włoch; hodowcy chcą interwencyjnego skupu
Co roku przed Wielkanocą na Podhalu odbywały się skupy jagniąt. Jagnięcina to obowiązkowe danie na świątecznym stole we Włoszech. Ta z Podhala jest wysoko ceniona przez zagranicznych odbiorców. W ostatnich latach eksportowaliśmy spod Tatr od 10 do 12 tys. jagniąt rocznie.
Ja tłumaczył prezes Towarzystwa Produktu Górskiego Andrzej Gąsienica - Makowski, w tym roku do rolników z Podhala nie zgłosił się żaden włoski nabywca jagniąt, ale prowadzone są rozmowy o sprzedaży mniejszych ilości do Niemiec i Holandii. Hodowcy chcą też uruchomienia przez Ministerstwo Rolnictwa interwencyjnego skupu jagniąt.

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU SAMORZĄDOWEGO
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!
Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.