Partnerzy portalu
KOMENTOWANY TEKST

Smog w Warszawie ma pokonać Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej

• Masakra, 2020-05-19 13:49:58

Jeśli ktoś chce złożyć wniosek o dofinansowanie np. pompy ciepła, to radzę uzbroić się w cierpliwość. Ja złożyłam wniosek na początku grudnia 2019 r. Teraz jest 19 maja, a mój wniosek nadal nie jest rozpoznany..... Dodam, że wniosek to trzystronnicowy formularz bez żadnych załączników. Jego analiza zajmuje max 15 minut. Trzeba pamiętać, że inwestycja musi być wykonania i rozliczona do połowy listopada roku kalendarzowego. Czyli ci, którzy złożą wnioski po kwietniu, właściwie nie mają szans na realizację. W Biurze mówią, ze rozpatrują wnioski według kolejności wpływu, co nie jest prawdą, bo znajomy złożył wniosek później (sama mu pomagałam), a umowę w cudowny sposób już ma.
  • ..., 2019-02-13 15:14:25

Do Tom: trzeba dbać o ochronę jakości powietrza... wpolityce.pl/lifestyle/432780-smoganka-wolszczak-przesiadla-sie-do-taksowki
  • Tom, 2019-02-13 14:56:21

Do w.potega@neostrada.pl: Też mnie cieszy ta decyzja. Obawiam się jednak, że są to tylko działania pozorowane, dla pijaru. Pożyjemy, zobaczymy.
  • dlaczego ?, 2019-02-13 14:54:06

ilość aut osobowych w mieście jest bezpośrednio uzależniona od stanu dostępności do pozamiejskiego transportu zbiorowego, a ponieważ w Polsce, transport pozamiejski leży , więc mieszkańcy miast muszą mieć własne samochody aby normalnie żyć, więc je kupują bo są na każdą kieszeń i jeżdżą nimi wszędzie - dlatego mamy zakorkowane miasta i autostrady, oddychamy trującym smogiem, dusimy się z powodu małej ilości tlenu w powietrzu - więc konieczna jest zmiana ustawy o publicznym transporcie zbiorowym, czyli wyeliminowanie szkodliwych przepisów, niestety tak się jeszcze nie stało, a czas kadencji PiS-u szybko mija, ciągle tworzą się trudno odwracalne zmiany.
  • w.potega@neostrada.pl, 2019-02-13 14:25:37

Do Prof. Jarod: To zależy. Jeśli wdroży Prezydent Strategię rozwoju Warszawy, czyli zacznie ustalać odpowiedzialnych, także za smog, to Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej będzie mogło oceniać projekty inwestycyjne z pozycji ograniczania smogu. Dotychczas powietrze było sierotą i dlatego truje nas. Trzeba zacząć oceniać projekty inwestycyjne stawiając pytanie, smogu przybędzie, czy ubędzie? Tego pytania dotychczas nie było komu stawiać.
  • w.potega@neostrada.pl, 2019-02-13 11:29:23

Brawo pan Prezydent Trzaskowski. To co się działo dotychczas w Warszawie jest straszne. Lobby motoryzacyjne coraz bardziej truje nas, a ma swoich lobbystów w kilku biurach Warszawy, udających, ze nie ma problemu, albo może jest ale ich nie dotyczy. Biuro Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej ma szanse stać się biurem najważniejszym, bo chroniącym zdrowie i życie mieszkańców Warszawy.
  • Prof. Jarod, 2019-02-13 11:02:16

Hahahahahaha kolejne biuro dla kolejnej biurwy! No brawissimo Trzaskuś!

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!