-
Ferdynand Barbasiewicz, 2020-06-02 22:30:11
Rolnictwo ekologiczne. Ferdynand Barbasiewicz, autor Szanowni Przyjaciele , kiedy rolnik zaczął stosować nawożenie chemiczne zaczęły się problemy odpornościowe roślin i liczne choroby, trudne do opanowania wszelkimi opryskami. Proszę pamiętać nawozy chemiczne nie są badane na poziomie molekularnym. W Polsce nie ma mikroskopu, który by powiększał 3 miliony razy. zamiast flory bakteryjnej z przed plonów, np. facelii błękitnej, która daje 4 krotnie więcej azotowej masy zielonej niż łubin. Ponad to facelia błękitna daje 500 kg miodu najwyższej wartości z jednego hektara średniej klasy gleby. Oczywiście musi być własna pasieka i nadzór fachowca. Przy chemicznym nawożeniu mamy osłabienie odporności immunologicznej wszelkich roślin w produkcji rolników i sadowników. Gleba jest zimna. Proszę wrócić do dobrych zwyczajów wzbogacania flory bakteryjnej w glebie. Wówczas wszelkie rośliny ozime będą miały lekkie podgrzewanie zimą i przy przewlekłych przymrozkach wiosennych, znacznych spadkach temperatury zewnętrznej poniżej zera. Wówczas będzie lepsze przetrwania roślin. Bogata flora bakteryjna z przedplonów uczyni, że gleba zmagazynuje więcej wody z roztopów i braku wiosennych opadów tak jak w tym roku. Mimo wszystko będzie łatwiejsze przetrwanie wegetacyjne wszelkich roślin w warunkach przewlekłej suszy wiosennej. Terytorium polski ma absolutny rekord świata, gdzie temperatura przechodzi dwa razy przez zero, prawie 130 dni. Warto także wiedzieć, że bogata flora bakteryjna ożywi jaja lic