-
Tak uważam , 2022-02-25 11:43:07
Bardzo proszę o douczenie mnie/poinformowanie które kraje ( poza Polską ) już ogłosiły, że przyjmują wojennych uchodźców z Ukrainy ( nawet wtedy, gdy dokumentów nie mają ). Może np. silne, i dzielne, i bogate USA już ogłosiło, że przyjmie/ugości uciekających przed wojną Ukraińców ( nie wymagając paszportów, wiz, itd...) - tylko ja tego nie zauważyłem. Pewnie i Niemcy, i Czechy, i Słowacja, i Szwecja, i Francja, i Anglia , itd ... już wojennych uciekinierów przyjmują ( zapewniając im zakwaterowanie, zasiłek socjalny, opiekę medyczną, żłobki/przedszkola/szkoły dla dzieci, pracę dla żywiciela rodziny, itd.... ) Tak pytam, bo ja tuman jestem, to nie potrafię się doczytać co który kraj zapewnia ( poza słowną, enigmatyczną deklaracją pomocy i poza propozycją = sprzedamy wam broń). Tych czołgów, samolotów, broni różnistej już tyle wyprodukowano - że w interesie producentów/sprzedawców tego świństwa leży wojna. Czy się mylę, że i Polska jakieś samoloty lub czołgi kupiła? Kupiła (a nie jakaś darowizna w ramach przyjaźni . ...). Tak, przemysł zbrojeniowy potrzebuje wojny.
-
marianek, 2022-02-25 11:21:02
obserwuję przyjeżdżające pociągi do Medyki - sama młodzież - gdzie są uciekające matki z dziećmi ?
-
Sarmata, 2022-02-24 15:00:09
A dlaczego Szwecja nie chce ukraińskich uchodźców? Pomyśleliście przez chwilę Polacy?