-
Żubr, 2013-07-06 20:54:19
„Zróżnicowana” – to w zamyśle P.T. Autorów z FOR niższa płaca minimalna tam, gdzie rozwój gospodarczy jest zapóźniony. Nie mogę nie przypomnieć, że płaca minimalna – zgodnie z obowiązującą w cywilizowanych krajach zasadą – powinna wystarczyć na pokrycie kosztów utrzymania czteroosobowej rodziny (o strukturze M+K+2D) na skromnym, ale wystarczającym poziomie. IPiSS definiuje ten poziom jako minimum socjalne. Natomiast nasza płaca minimalna nie wystarcza na utrzymanie samego pracownika (jak stwierdzono w sejmowej ocenie funkcjonowania ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (druk sejmowy nr 1064 V kadencji Sejmu)). ZATEM, CZY MOŻNA POWAŻNIE TRAKTOWAĆ PROPOZYCJĘ JAKIEJKOLWIEK OBNIŻKI PŁACY MINIMALNEJ?
-
nedpolams@op.pl, 2013-05-13 22:46:08
Witam. Zbyt wielu rzeczy nie rozumiem , zawartych w powyższym wywodzie expertów. Nasuwają sie logiczne pytania, Jaki w Polsce panuje system społeczno-polityczny. Czym się rózni żołądek i potrzeby rodzinne mieszkańca Stolycy i miszkańca miejscowości podkarpackiej. Jeżeli Polska ma być krajem wolnych Regionów to jestem za tylko proszę o stosowne ustawodastwo. Bardziej demokratyczna formą jest zróżnicowany system poszczególnych składowych obciążeń podatkowych. Jeżeli na ten rok nie ma jeszcze zgłoszonych kandydatów do Nobla w dziedzinie ekonomi społecznej to chętnych już mamy. Strach się bać expertów.
-
krzyciel, 2013-05-13 14:11:23
@TLu To oczywiste, że płaca minimalna jest wymysłem związkowców - no bo przecież nie pracodawców. Należy tutaj jednak popatrzeć na ideę wynagrodzenia minimalnego. W zamyśle powinno ono umożliwić zaspokojenie podstawowych potrzeb człowieka. Te zaś w różnych regionach mogą mieć inny koszt. Głównie w grę wchodzi tu koszt wynajęcia mieszkania. W małych miejscowościach, leżących daleko od wielkich ośrodków, koszt ten jest znacznie niższy niż w dużych miastach (w takich np. Suwałkach 4-pokojowe mieszkanie można wynająć za cenę, za jaką w Gdańsku będzie dostępna kawalerka). To powoduje, że minimalne wynagrodzenie, które np. w Suwałkach pozwoli w miarę spokojnie przeżyć, w Gdańsku czy w Warszawie nie wystarczy na wynajęcie mieszkania. Zatem - TAK - płaca minimalna POWINNA BYĆ różna w różnych regionach. Ale w każdym powinna wystarczać na życie.
-
czytacz, 2013-05-12 12:11:23
Zdaje mi się, że autorom nieźle odbiło.
-
TLu, 2013-05-09 23:19:41
Płaca minimalna to wymysł związkowców, by nie opłacało się pracodawcom zatrudniać ludzi o niskich kwalifikacjach, np. młodych zaraz po szkołach. Płaca minimalna ma bronić stołki związkowców. Największym wrogiem związkowca to bezrobotny, więc wymyśla związkowiec takie ograniczenia w dostępie do pracy, byleby tylko on zachował swoje stanowisko. Oto lewacka logika: Lepiej by ludzie nie zarobili nic, niż zarobili za mało. Lepiej tworzyć armię bezrobotnych, dawać im zasiłki, demoralizować ich niż żeby sami zarabiali.
-
artmer, 2013-05-07 10:47:32
Do podatnik: Nawet pracownik nie moze zgłosić, że dostaje pod stołem, ponieważ grożą mu sankcje z urzędu skarobwego za zatajenie dochodow. Natomiast prawda jest taka, że mamy wspólny rynek UE gdzie ceny usług i produktów sa podobne ( w Polsce nawet wyższe) natomiast w jednym kraju jest minimalne wynagrodzenie 1445 euro a w Polsce kpina i dotego mającza o wysokich kosztach pracy. Zatem w Polsce wprowadzic minimalna 75% sredniej minimalnej europejskiej tj. 3350 zł brutto i jeśli pracdawcy nie stac to robi to sam ze swoja rodziną. Jesli nie umie to rynek nie znosi próżni będzi inny sprawniejszy.
-
podatnik, 2013-05-07 08:41:02
Właśnie WYSOKA PŁACA MINIMALNA spowoduje to, że Pracodawcom nie będzie się opłacało kręcić. W tej chwili na liscie płac ujmuje się 1600 brutto a pod stołem wypłaca np. 2600 na reke. I skłąde ZUS i podatku nie płaci. Gdyby płaca minimalna była wysoka to musiał by ująć na liście płac realne wynagorodzenia. Gdzie sa instrumenty panstwa, aby to sprawdzić. Chyba że pracownik anonimowo zgłosi do PIPO , gdyz boi się powiedzieć legalnoie o tym, bo szef z pracy wyrzuci