PARTNER PORTALU
  • BGK

Projekt programu zwalczania salmonelli w stadach indyków rzeźnych

  • PAP    2 grudnia 2019 - 19:12

Resort rolnictwa przygotował projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie wprowadzenia „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych" na lata 2019-2021. Projekt trafił do uzgodnień rządowych.




Program jest kontynuacją programu prowadzonego w poprzednich latach i ma na celu ograniczenie występowania salmonelli u drobiu.

Celem programu, który jest realizowany we wszystkich krajach UE, jest ograniczenie występowania salmonelli do takiego poziomu, gdy maksymalna ilość stad indyków rzeźnych zakażonych serotypami objętymi programem osiągnie 1 proc. lub będzie poniżej tej wartości.

W uzasadnieniu do projektu, resort rolnictwa podkreślił, że od początku realizacji programu w stadach indyków rzeźnych, czyli od roku 2010, na terytorium Polski poziom zakażenia stad był zawsze poniżej 1 proc. Celem programu na lata 2019-2021 jest dalsze obniżenie poziomu zakażeń w stadach indyków rzeźnych wywoływanych przez serotypy Salmonella.

W projektowanej nowelizacji wprowadzono przepis, iż ze stad indyków o nieznanym statusie epizootycznym, dotyczy to salmonelli, mięso nie będzie mogło zostać wprowadzone do obrotu w formie świeżej, więc musi zostać poddane przemysłowej obróbce cieplnej lub innej obróbce, która zniszczy pałeczki salmonelli. Jeżeli zakład dokonujący uboju drobiu zakażonego tą bakterią nie ma możliwości poddania mięsa przemysłowej obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie pałeczek to przewozi takie mięso do zakładu, gdzie taka obróbka jest możliwa.

Do zakażeń pałeczkami salmonelli u ludzi dochodzi najczęściej przez spożywanie skażonych produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. z mięsa drobiu. Polska żywność pochodzenia zwierzęcego była w 2018 r. 167 razy notyfikowana w systemie RASFF (ostrzegania przez niebezpieczną żywnością), z czego 65 (ok. 39 proc.) powiadomień dotyczyło obecności pałeczek Salmonella (w 2017 r. 50 powiadomień) w mięsie drobiowym i produktach z mięsa drobiowego.(...) W tym samym okresie liczba powiadomień dotyczących obecności tych bakterii w mięsie drobiowym i produktach z mięsa drobiowego pochodzących ze wszystkich pozostałych państw członkowskich wynosiła odpowiednio 64 (w 2018 r.) i 68 (w 2017 r.) powiadomień" - napisano w uzasadnieniu do projektu.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.