PARTNER PORTALU
  • BGK

Trzy pokolenia na Nowych Żernikach

  • JL    17 lutego 2016 - 10:19
Trzy pokolenia na Nowych Żernikach
Tak będzie wyglądał budynek łączący trzy funkcje i trzy pokolenia na wrocławskich Żernikach. Fot. Mat. prasowe

Na Nowych Żernikach we Wrocławiu powstanie budynek łączący trzy funkcje i trzy pokolenia: mieszkania z serwisem opiekuńczym dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem oraz przedszkole.




Budynek zaprojektowała wrocławska pracownia Major Architekci. Zdobył on I nagrodę w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez Towarzystwo Budownictwa Społecznego. Inwestycja będzie realizowana przez wrocławski TBS. Czas realizacji to ok. 2-3 lata.

Przedstawiciele pracowni Major Architekci informują, że w odpowiedzi na zadanie konkursowe, polegające na opracowaniu koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej na terenie osiedla modelowego Nowe Żerniki, powstał projekt budynku łączącego trzy funkcje i trzy pokolenia. 

W kompleksie będą mieszkania z serwisem opiekuńczym i punktami usługowymi dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem, poszukiwane najczęściej przez osoby młode i rodziny z dziećmi, oraz przedszkole.

– Jednym z pierwotnych założeń projektu było dążenie do stworzenia obiektu sprzyjającego integracji wszystkich jego mieszkańców i użytkowników – mówi Aleksandra Major, pracownia Major Architekci.

Budynek zlokalizowany będzie w centrum osiedla Nowe Żerniki. Będzie czterokondygnacyjny, o wysokości 15 m. Na parterze zaprojektowano funkcje usługowe – od strony parkowej będzie stołówka, lokale usługowe, pomieszczenia klubowo-rekreacyjne oraz administracja Dziennego Domu Pomocy dla osób starszych i niepełnosprawnych, a od strony północnej przedszkole.

– Priorytetem było utrzymanie mieszkalnego charakteru wnętrza, nie kojarzącego się ze szpitalnym domem opieki – podkreślają projektanci.

Zaprojektowano strefę rekreacyjną dla osób starszych w części zachodniej dziedzińca, w sąsiedztwie sali klubowej seniorów, strefę siłowni zewnętrznej, strefę placów zabaw: przedszkolnego i ogólnego. W budynku będą rowerownie i wózkownie, a także dostępne z dziedzińca prywatne skrytki na rowery. Wschodnią część przyziemia zajmą garaże, rozmieszczone na dwóch kondygnacjach.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.




Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.