PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Krakówki nieużytek na poddaszu przekształcono w przestrzeń terapeutyczną

  • MG    26 lutego 2019 - 23:34
Krakówki nieużytek na poddaszu przekształcono w przestrzeń terapeutyczną
(fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl)

Zakończyła się modernizacja w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 6 na ulicy Niecałej 8. Nieużytek, jakim do tej pory było poddasze, zamienił się w przestrzeń terapeutyczną. Wynikiem przebudowy jest m.in. sześć nowych gabinetów do pracy indywidualnej z uczniami oraz wielofunkcyjna sala. W ośrodku uczą się dzieci i młodzież z wadami słuchu oraz z zaburzeniami w rozwoju mowy.




– Na poddaszu ośrodka powstała funkcjonalnie urządzona przestrzeń, dostosowana do potrzeb dzieci, które wymagają specjalnego podejścia i opieki. Muszę powiedzieć, że to idealny przykład inwestycji służącej mieszkańcom. Chciałbym podziękować wszystkim osobom zaangażowanym w realizację tego przedsięwzięcia – powiedział prezydent Krakowa Jacek Majchrowski po przecięciu wstęgi.

Inwestycja kosztowała łącznie ponad 2,3 mln zł. Środki wyłożyło miasto, przy czym część pieniędzy zaplanowała dzielnica IX Łagiewniki-Borek Fałęcki.

Prace polegały na przebudowie poddasza – do tej pory nieużywanego – tak, by przestrzeń mogła służyć do celów dydaktycznych i terapeutycznych. Urządzono tam sześć gabinetów do pracy indywidualnej z dziećmi oraz salę rekreacyjną, która może również pełnić funkcję sali konferencyjnej. Wzdłuż gabinetów, pod skośnym dachem, biegnie korytarz z malutkimi stolikami i kolorowymi pufami, stanowiący otwartą strefę wypoczynkową.

– Gabinety są dostosowane do potrzeb każdego dziecka, zarówno słabosłyszącego, jak i niesłyszącego. Na poddaszu jest bardzo cicho, ponieważ jest ono odizolowane od szkoły i internatu, co tworzy doskonałe warunki do pracy terapeutycznej. Każdy gabinet to w pełni funkcjonalnie urządzona przestrzeń pozwalająca na sprawną organizację pracy terapeutycznej i zapewniająca dzieciom poczucie bezpieczeństwa – mówiła dyrektor SOSW nr 6 Renata Dubiel.

Przebudowa wymagała m.in. zmiany konstrukcji więźby dachowej, remontu pokrycia dachowego i zmiany lokalizacji wejścia głównego do budynku.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.