PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Przedpola Pałacu w Wilanowie odzyskały blask

  • PAP    12 listopada 2012 - 18:12
Przedpola Pałacu w Wilanowie odzyskały blask

Na przedpolach Pałacu w Wilanowie przywrócono szatę roślinną oraz układ i nawierzchnię alejek z czasów króla Jana Sobieskiego. W poniedziałek odbyło się ponowne otwarcie tej części zabytkowego kompleksu po dwuletnim remoncie.




"Do Pałacu w Wilanowie przybywa rocznie około milion turystów. Każdy z nich, idąc do pałacu lub do ogrodów, na pewno przechodzi przez przedpola" - zaznaczył na poniedziałkowej konferencji prasowej kierownik działu inwestycji w muzeum Adam Bałaż.

Podczas remontu, który rozpoczął się w 2010 r., z dróg usunięto asfalt. Na jego miejsce odtworzono historyczną nawierzchnię, czyli alejki piaszczyste i brukowe, oraz przywrócono dawny przebieg traktów.

Przed remontem zaburzona była m.in. oś pałacowa, rezydencji nie można było dostrzec z zewnątrz z powodu zasłaniających ją drzew. Układ dróg odtworzono, wycinając samosiewy oraz sadząc nowe drzewa i krzewy. Na przedpolach pojawiły się też nowe ławki, latarnie i kosze na śmieci.

W ramach rewitalizacji odrestaurowano ceramiczne murki, most przy bramie głównej, kamienne ławy i zabytkową kapliczkę.

Przedpola wyposażono także w system fotokodów z opisami zabytków architektury i przyrody, które można odczytać za pomocą smartphonów. W tej części zespołu został rozbudowany także system monitoringu.

Przedpola to teren techniczny, który służył do obsługi pałacu. Król Sobieski mieszkał w pałacu latem. W rezydencji nie było miejsca dla jego sług, którzy mieszkali w tym czasie w namiotach rozbitych na przedpolach. W tej części zespołu pałacowego znajdowały się również kuźnie i karczmy, stacjonowały wojska króla.

Bałaż przypomniał, że Jan Sobieski był współautorem projektu krajobrazu otaczającego pałac. "Król sam sadził tu drzewa, uzgadniał szczegóły ze swoimi projektantami" - mówił specjalista.

Historyczny charater przedpól przywrócono na podstawie ustaleń archeologów, którzy prowadzą tam badania od 10 lat. Podczas prac odkryto na przedpolach wczesnośredniowieczne cmentarzysko. Zachowało się ponad 70 pochówków, w grobach znaleziono m.in. biżuterię, garnki i uzbrojenie.

Koszt remontu wyniósł ponad 5 mln zł, w tym dotacja z funduszy unijnych - ponad 3,5 mln zł. Projekt został dofinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2007-2013. Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.