PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Festiwal dla prawdziwych mięsożerców

  • PAP    20 czerwca 2012 - 19:47
Festiwal dla prawdziwych mięsożerców

Tegoroczny organizowany przez branżę mięsną Festiwal kulinarny "Świętomięs Polski" odbędzie się 8 i 9 września w Parku Śląskim w Chorzowie. Jednym z regionalnych akcentów festiwalu ma być promocja śląskiego krupnioka (kaszanki).




Celem imprezy pod hasłem "W mięsie siła!" ma być zachęcanie mieszkańców dużych krajowych aglomeracji do odżywiania się z większym wykorzystaniem krajowego mięsa.

Jak wyjaśnił podczas środowej konferencji prasowej w Katowicach producent wydarzenia Andrzej Łyszyk, "Świętomięs Polski" to ogólnopolska impreza o charakterze promocyjno-edukacyjnym. Ma zachęcać do jedzenia mięsa i jego przetworów, uzmysławiać jego znaczenie w diecie oraz przypominać polskie tradycje przetwórstwa i produkcji wędlin.

Pierwsza edycja imprezy odbyła się we wrześniu ub. roku na poznańskim rynku. Na miejsce drugiej wybrano Park Śląski w Chorzowie. Stałymi punktami festiwalu są przygotowane przez hodowców, przetwórców i producentów prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje i wydarzenia rozrywkowo-artystyczne.

Podobnie jak w ub. roku w Poznaniu, teren tzw. Dużej Łąki w Parku Śląskim zostanie podzielony na kilka stref tematycznych. Głównym punktem ma być scena, gdzie będą odbywały się wydarzenia artystyczne (m.in. koncert Śląskich Szlagierów i występ Krzysztofa Krawczyka) oraz prezentacje.

W pobliżu powstanie obszar działań kulinarnych, gdzie kucharze będą przygotowywać dania mięsne i prowadzić warsztaty kulinarne. Stanie m.in. "Kocioł Świętomięsny" z przewidzianym na poczęstunek gulaszem wołowo-wieprzowo-drobiowym. Szczególnie promowany - nie wiadomo jeszcze w jakiej formie - ma być tam śląski krupniok.

Równolegle w namiotowej hali w strefie nauki specjaliści m.in. z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz katowickiej Akademii Wychowania Fizycznego mają prowadzić prelekcje i panele dotyczące np. jakości spożywanego mięsa, a także udzielać rad m.in. z zakresu dietetyki, medycyny, technologii żywienia i gastronomii.

W strefie sportowej o dobrym wpływie spożywania mięsa na kondycję mają przekonywać sportowcy, m.in. zapaśnicy i kulturyści. W strefie dla dzieci ("Zagroda młodych hodowców") przewidziano m.in. warsztaty plastyczne dla dzieci, których tematem ma być np. szeroko pojęta hodowla zwierząt. W strefie historycznej pokazywane mają być m.in. dawne maszyny i przyrządy do produkcji mięsa i jego przetworów.

Tłumacząc w środę wybór tegorocznej lokalizacji imprezy, jej pomysłodawca Jacek Marcinkowski ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP przypomniał, że w woj. śląskim działa jedna z najliczniejszych w Polsce grup przedsiębiorców mięsnych, rzemieślników, hodowców i dystrybutorów.

Czytaj też: Krupniok śląski bardziej regionalny

Organizatorzy akcentowali też, że Śląsk to region, którego mieszkańcy kochają mięso. Wspominali m.in. o karminadlach, czyli regionalnej formie kotletów mielonych, które - według ortodoksyjnego przepisu -powinny być przyrządzane z wieprzowiny i śledzi. Z żartobliwą zazdrością mówili też o krupniokach (kaszance), roladach (zrazach), leberwurstach (pasztetówce) czy żymlokach (bułczance).

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.