PARTNER PORTALU
  • BGK

Nowe kandydatury do małopolskiej listy produktów tradycyjnych

  • pt/pap    8 sierpnia 2016 - 18:52
Nowe kandydatury do małopolskiej listy produktów tradycyjnych
Jak dotąd na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, są 174 małopolskie specjały (fot.malopolska.pl)

Podroby z Proszowic: kaszanka, głowizna i pasztet; a także pierogi z fasolą Piękny Jaś oraz tłoczony sok jabłkowy z doliny Łososiny – to nowe małopolskie kandydatury do Listy produktów tradycyjnych.




Produkty te uzyskały rekomendację małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, której przewodniczy wicemarszałek Wojciech Kozak. Ostateczną decyzję podejmie minister rolnictwa.

Jak dotąd na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, są 174 małopolskie specjały. Niektóre spośród nich to: obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, jabłka łąckie, sądecki miód spadziowy, pierogi łomniczańskie, śliwowica łącka, sól wielicka, balsam kapucyński.

Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem ilości unikalnych produktów wytwarzanych na danym terenie. 174 produkty na ministerialnej liście dają województwu drugie miejsce ex aequo z województwem pomorskim; więcej produktów tradycyjnych ma tylko Podkarpacie - 209.

Podroby z Proszowic: kaszanka, głowizna i pasztet są wyrabiane tradycyjną metodą, która jest praktykowana od lat w firmie E.W. BUCKI s.c. Elżbieta Bucka & Waldemar Bucki. Do wyrobu wszystkich produktów wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki,

Pierogi z fasolą Piękny Jaś produkuje Janina Molek i firma Fasolowe Królestwo. Fasola Piękny Jaś jest uprawiana na Sądecczyźnie prawdopodobnie od XVII w. Pierogi z tą fasolą mogą mieć dwa warianty smakowe: na słono (fasolę doprawia się m.in. czosnkiem i smażoną cebulą) oraz na słodko (w wersji podstawowej fasolę łączy się z masłem i cukrem, ale można dodać też kakao, suszoną śliwkę, bakalie, wanilię).

Tłoczony sok jabłkowy z doliny Łososiny to napój wytwarzany od kilkudziesięciu lat. Głównymi odmianami jabłek wykorzystywanymi do produkcji soku są: Jonagold, Szampion, Boskoop, Goldstar, Golden Delicious, Idared, Ligol, Elise i Gala. Z 1 kg owoców powstaje ok. 0,7 l soku.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.




Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.