PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Nowi członkowie sieci dziedzictwa kulinarnego

  • GK    11 września 2012 - 12:59
Nowi członkowie sieci dziedzictwa kulinarnego

Pięciu nowych członków z województwa zachodniopomorskiego widnieje na liście sieci dziedzictwa kulinarnego.




Uroczyste wręczenie certyfikatów i spotkanie z przedstawicielami nowych członków sieci obędzie się we wtorek 11 września w Szczecinie.

Nowi członkowie sieci to: Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – Centrum Szkolenia Praktycznego – wyroby cukiernicze, Gospodarstwo Rolne Grażyna Zaremba-Szuba – Dworek Tradycja – przetwory, Górna Roman Balewicz – wyroby mięsne, Gospodarstwo rolno-pasieczne „Lipowa Pasieka” Bogumił Szymański – miody, Gospodarstwo „Zagon” E. S. Kuczma – ogórek kołobrzeski.

Certyfikaty wręczy członek zarządu Jan Krawczuk, podczas uroczystego spotkania we wtorek 11 września br., o godz. 13.00, w siedzibie Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (Gastronomik), ul. Sowińskiego 3, sala 25 (I piętro w głównym budynku szkoły).

W konferencji będzie uczestniczyć także Teresa Macherowska, producentka chleba wojennego, który ostatnio został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, oraz restauracje nominowane do nagrody Perła 2012: Restauracja Zamkowa i Park Hotel.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie powstaje w ramach ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które spełniają wymagania opisane w Regulaminie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.

Przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte w znacznym stopniu na surowcach produkowanych na Pomorzu Zachodnim oraz opisać w szczegółach klientom, jak wspomniane produkty zostały wytworzone.

W przypadku restauracji, punktów gastronomicznych i obiektów hotelarskich wśród wymogów znajdują się m.in.: używanie w znaczącym stopniu składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim, opisywanie w szczegółach klientom, skąd wspomniane surowce i składniki pochodzą, produkowanie potraw, które mają historyczne powiązanie z Pomorzem Zachodnim oraz rozszerzanie oferty kulinarnej Pomorza Zachodniego.
Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.